ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από επιλογές, ωστόσο θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε ποια ρύθμιση θα ενταχθούν, ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούν.
Πάγια ρύθμιση με 24 ή 48 δόσεις
Τη δυνατότητα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της εφορίας προς όσους φορολογούμενους δεν κατάφεραν να διατηρήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως η πάγια ρύθμιση προβλέπει 24 άτοκες δόσεις για τις τακτικές οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και έως 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς.
Χιλιάδες οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση και πλέον, να απειλούνται με κατασχέσεις.
Η επανένταξη στην πάγια ρύθμιση αφορά το σύνολο των φορολογούμενων, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία την 1η Νοεμβρίου του 2019.
Παράλληλα, για να αποκτήσουν δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση, οι οφειλέτες θα πρέπει να μην έχουν χάσει άλλη ρύθμιση τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη πριν την 1η Νοεμβρίου του 2019.
Δικαίωμα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της εφορίας δεν έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
Το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση να είναι:
α. σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από το μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών
β. σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% από το μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.
Επίσης, η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ και τα οχήματα που αποκτήθηκαν την τελευταία τριετία να έχουν συνολική αξία τα 80.000 ευρώ.
Ρύθμιση για κορονοχρέη με 36 ή 72 δόσεις
Σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα μπορούν να αποπληρώσουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία.
Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές, με την πλατφόρμα να ανοίγει άμεσα και μάλιστα γίνονται προσπάθειες να τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος μήνα.
Πρακτικά, στη ρύθμιση συμφέρει να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη μόνο σε έναν πιστωτή (πχ εφορία) με το συνολικό ποσό της οφειλής να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που χρωστά σε δυο πιστωτές και οφείλει πάνω από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει ακόμα και 240 δόσεις.
Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων.
Συγκεκριμένα, θα αφορά:
- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
- Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
- Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
120 δόσεις
Εδώ και λίγες ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επανένταξη στις 100 ή 120 δόσεις όσων έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συγκεκριμένα κατά την περίοδο από 01/03/2020 έως και 31/07/2021.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε τη σχετική εφαρμογή, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport».
Σημειώνεται ότι, για την επανένταξή τους, απαιτείται η καταβολή, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, τη δόση του Αυγούστου ταυτόχρονα με την τρέχουσα δόση του Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ευκαιρία που δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που χάθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω κορονοϊού και αφορά επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους ή υπέστησαν σημαντική απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και εργαζόμενους σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του 2020.
Εξωδικαστικός μηχανισμός με έως 240 δόσεις
Οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν εξωδικαστικά σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.
Σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι να υπάρχουν οφειλές σε τουλάχιστον δυο πιστωτές, με τους περισσότερους οφειλέτες να χρωστούν σε δημόσιο (εφορία, δήμους ή ταμεία) και στις τράπεζες είτε είναι ενήμεροι στην αποπληρωμή τους είτε έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινοι» και το συνολικό ποσό της οφειλής να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει ακόμα και τη διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων με την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών.
Το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Επιπλέον στην περίπτωση των διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις όταν η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%.