ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ενα τεράστιο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του λιανεμπορίου έπεσε στα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ.
Πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων, στην οποία ηγετικά στελέχη ένας Έλληνας και δυο Κινέζοι, με την επιχείρηση που έστησε η ΑΑΔΕ να έχει τον τίτλο “Χάρτινος Δράκος”.
Το κύκλωμα πουλούσε ταμειακές μηχανές, ενώ πείραζαν και τις αποδείξεις, κάνοντας απομείωση της αξίας τους έως και 90%.
Αποτέλεσμα ήταν το κέρδος του κυκλώματος μόνο για το μήνα Φεβρουάριο να ξεπερνά τα 3 εκατ ευρώ.
“Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις”, σημείωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στη συνέντευξη τύπου που αποκαλύφθηκε το κύκλωμα.
Πότε ξετυλίχθηκε το κουβάρι
Η αποκάλυψη της τεράστιας υπόθεσης φοροδιαφυγής προήλθε μετά από καταγγελίες πολιτών που ανέφεραν πως το QR πάνω στις αποδείξεις που πήραν στα χέρια τους, δεν αναγνωρίζονταν.
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έφτασαν αυτές που καταγγελίες στην ΑΑΔΕ.
Η πρώτη καταγγελία έγινε για κατάστημα στην περιοχή της Κομοτηνής, ενώ ακολούθησαν καταγγελίες για άλλο κατάστημα στη Λάρισα και ένα υποκατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Αυτές οι καταγγελίες σήμαναν συναγερμό στην ΑΑΔΕ που ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους.
Η έρευνα έδειξε πώς πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νομικό εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, οι οποίοι προχωρούσαν σε αλλοιώσεις των αποδείξεων.
Αυτές οι 287 επιχειρήσεις είχαν αναπτύξει ένα δαιδαλώδες κύκλωμα με υποκαταστήματα στην Ελλάδα και μάλιστα, όπως φάνηκε από τον έλεγχο διέθεταν 10 με 15 υποκαταστήματα.
Με αυτό τον τρόπο είχε στηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα κοπής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, προκαλώντας ζημία πολλών εκατομμυρίων Ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
99 ευρώ στην απόδειξη… 9,90 ευρώ στην ΑΑΔΕ
Από την στιγμή που χτύπησαν «καμπανάκια» στην ΑΑΔΕ, δεν άργησε να αποκαλυφθεί το κύκλωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από την ταμειακή μηχανή των επιχειρήσεων έβγαινε απόδειξη 99 ευρώ και οι παραβάτες έστελναν στην ΑΑΔΕ ότι η αξία συναλλαγής ήταν 9,90 ευρώ, ενώ για απόδειξη 21 ευρώ η αξία συναλλαγής που έφτανε στη φορολογική διοίκηση ήταν… 2,1 ευρώ.
Συνολικά μόνο για το μήνα Φεβρουάριο είχαν εκδοθεί, όπως αποκάλυψε ο δειγματοληπτικός έλεγχος της εφορίας, πάνω από 220.000 αποδείξεις.
Διαβάστε επίσης:
Sky Express: Κρατική αποζημίωση €8,5 εκατ. – Εκκρεμούσε από την εποχή της COVID