ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μήνυμα προς την Ευρώπη να μεριμνήσει για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, στέλνει ο CEO της Shell, Ben van Beurden.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιβάλλει την αποθήκευση τουλάχιστον του 80% του φυσικού αερίου έως την 1η Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να υπάρχει απόθεμα.
Αυτή η ενέργεια όμως έχει εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη για νοικοκυριά και βαριά βιομηχανία.
«Κάποιες χώρες θα τα πάνε καλύτερα από άλλες, όμως η κλιμάκωση των τιμών θα είναι ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουν όλα τα κράτη της Ευρώπης», σημείωσε ο van Beurden, υπογραμμίζοντας: «Θα είναι ένας σκληρός χειμώνας», κατά την ομιλία του στο Εαρινό Συνέδριο Aurora στην Οξφόρδη.
Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της μείωσης της κατανάλωσης, ως ένα από τα χειρότερα σενάρια για την Ευρώπη.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιμένουν τελευταία στιγμή για να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης», ανέφερε.
Κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ήδη ότι σε περίπτωση ακραίας έλλειψης θα περιορίσουν τη προσφορά στη βιομηχανία, δίνοντας προτεραιότητα στη παροχή θέρμανσης των κατοικιών.
Στο 60% τα αποθέματα
Σύμφωνα με τους αναλυτές η επίτευξη του στόχου για 80% αποθήκευση θα είναι πολύ δύσκολη, ιδίως αν συνεχιστούν οι διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν φυσικό αέριο αν δεν συνεχιστεί η λειτουργία του Nord Stream μετά το τέλος εργασιών για τη συντήρησή του στις 21 Ιουλίου.
Οι ανησυχίες αυτές έχουν εκφραστεί εδώ και αρκετές μέρες από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, οι οποίες θεωρούν ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τις καθυστερήσεις των εργασιών συντήρησης, αποκόπτοντας τις δύο χώρες από τη παροχή φυσικού αερίου.
Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα στην Ευρώπη έχουν φτάσει στο 62,6%.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία η προοπτική για δελτίο έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
«Εάν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», ανέφερε ο van Beurden.
«Όπως όλα δείχνουν, η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαλειοποιήσει τις προμήθειες ενέργειας προς την Ευρώπη σε ένα όπλο εναντίον της», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση 11,3% στις τιμές παραγωγού
Έρχεται η χειρότερη αναταραχή στην ιστορία του ευρώ: Όλα τα σενάρια της κρίσης οδηγούν στη Ρώμη