ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Μπιλ Άκμαν εκτίμησε ότι η Κίνα δεν μπορεί να αντέξει έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάλεσε το Πεκίνο να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Άκμαν τόνισε πως η κινεζική ηγεσία έχει κάθε λόγο να συνάψει εμπορική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η συνέχιση των υψηλών δασμών αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης των διεθνών επιχειρήσεων στην Κίνα ως αξιόπιστη αγορά και κόμβο παραγωγής.
«Όσο παρατείνονται οι δασμοί, τόσο περισσότερες εταιρείες θα επιλέγουν να μεταφέρουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ, το Μεξικό ή οι ίδιες οι ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Άκμαν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και εις βάρος της Κίνας σε αυτή τη διαπραγμάτευση.
Η ανάλυσή του έρχεται σε αντίθεση με εκείνους που θεωρούν ότι το Πεκίνο μπορεί να αντέξει μακροχρόνια τον οικονομικό αντίκτυπο των δασμών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει απορρίψει πρόσφατες προσπάθειες επικοινωνίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και ζητά σεβασμό και τερματισμό των προσβλητικών σχολίων πριν ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 145% στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα από την ανάληψη της προεδρίας του, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο που απειλεί να αποδιαρθρώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Παρά τις αρχικές αντιστάσεις, η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg News, εξετάζει πλέον την αναστολή κάποιων δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας της.
Ο Άκμαν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ —ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και καταπολέμησης του αντισημιτισμού— εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάθε συμφέρον να επαναφέρουν τους δασμούς σε ένα πιο «λογικό» επίπεδο, μεταξύ 10% και 20%, το συντομότερο δυνατό. Το βασικό εμπόδιο, όπως σημειώνει, είναι ο φόβος απώλειας κύρους, καθώς καμία χώρα δεν θέλει να φανεί ότι υποχωρεί πρώτη.
Διαβάστε επίσης
Γεραπετρίτης: Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Optima Bank για AKTOR: Με όπλο τα έργα και τις εξαγορές, στοχεύει κορυφή και μερίσματα
- Κυρανάκης: Τι είναι το σουηδικό πρότυπο που εξετάζουν στο υπουργείο Μεταφορών για τους οδηγούς ταξί
- Τζένη Μπαλατσινού: The lady is back in business
- Σταύρος Παπασταύρου στο mononews: Ετσι θα επιδοτήσουμε τις επιχειρήσεις – Πάω στο Χιούστον για το deal με την Chevron
