• Οικονομία

    Αντώνης Ρέμος: Ο ειδικός αλγόριθμος που έδειξε φοροδιαφυγή 1,5 εκατ. ευρώ-Δήλωνε 50.000 ευρώ τον χρόνο!!!

    Αντώνης Ρέμος

    Αντώνης Ρέμος


    Σαν βόμβα έπεσε η είδηση ότι η Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του αγαπημένου δημοφιλούς καλλιτέχνη Αντώνη Ρέμου.

    Το πόρισμα «φωτιά» που απέστειλε ο έμπειρος εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης έκανε λόγο για  σοβαρές υπόνοιες φοροδιαφυγής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

    Μετά από σχετική καταγγελία, μια από τις πολλές που καταφθάνουν καθημερινά στα γραφεία της Αρχής επί της οδού Πειραιώς, ξεκίνησε ο έλεγχος της εταιρείας του γνωστού τραγουδιστή, η οποία φέρεται να μην έχει αντικείμενο το θέαμα, αλλά άλλες δραστηριότητες.

    Ο ειδικός αλγόριθμος

    Στο πλαίσιο της ανταλλαγής «ύποπτων» υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποστέλει στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «ύποπτες» υποθέσεις προς έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων, αφού σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που κατηγορούνται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ελέγχονται και για φοροδιαφυγή.

    Οι ελεγκτές διαπίστωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι φορολογικές του δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, και δεν ξεπερνούσαν τα 50.000 ευρώ ετησίως. Αυτό το στοιχεία «χτύπησε» καμπανάκι στον ειδικό αλγόριθμο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, καθώς πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς καλλιτέχνες της χώρας, με εκατοντάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του, συνεχείς εμφανίσεις σε νυχτερινές πίστες και συναυλίες σε κοσμικά μέρη.

    Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμα και εξ’ αποστάσεως, χωρίς να είναι σε γνώση του ελεγχόμενου ότι εκείνη την ώρα περνά από «κόσκινο» όλη η περιουσία του, αλλά και η επαγγελματική του δραστηριότητα.

    Με βάση το νόμο, έλεγχος ξεκινά όταν μετά τον έλεγχο:

    • δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
    • υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
    • ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
    • η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις. Με τις έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.

    Δεσμεύτηκαν κινητά και ακίνητα

    Από τη στιγμή που αποκαλυφθούν υπόνοιες φοροδιαφυγής και εφόσον τις κρίνει βάσιμες ο οικονομικός εισαγγελέας δίνεται εντολή για τη δέσμευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση του γνωστού καλλιτέχνη, αφορά προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και της επίμαχης εταιρίας, αλλά και οποιαδήποτε ακίνητο, σκάφος, θυρίδα ή επενδυτικό προϊόν εντοπιστεί.

    Σε εξέλιξη έλεγχοι σε «βαριές» υποθέσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για τις υποθέσεις ξεπλύματος που ερευνώνται μαζί με την αρμόδια Αρχή, από τις αρχές του έτους έως και τον περασμένο Απρίλιο είχε εκδοθεί εντολή ελέγχου για 54 «βαριές» υποθέσεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων, στις οποίες εμπλέκονται συνολικά περίπου 700 πρόσωπα.

    Απ’ αυτές τις υποθέσεις έχουν οριστικοποιηθεί οι 22, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι υπόλοιπες. Με βάση τα στοιχεία, τα βεβαιωθέντα ποσά ανέρχονται στα 3,2 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 1,1 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν και τον μήνα Απρίλιο, καθώς οι υποθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

    Η απάντηση του καλλιτέχνη

    Ο καλλιτέχνης με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω των δικηγόρων του αναφέρει:

    «Με λύπη και εύλογη απορία πληροφορήθηκα ότι η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εγκληματικής Περιουσίας δέσμευσε κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία μου, επειδή ενδεχομένως έχω διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Η λύπη μου είναι απόρροια ότι διαρρέεται παρανόμως στα Μέσα Ενημέρωσης μια απόρρητη δικονομική διαδικασία και έτσι με εκθέτουν, η δε απορία μου συνίσταται στο ότι ποτέ δεν κλήθηκα από την άνω Αρχή να δώσω εξηγήσεις και να προσκομίσω στοιχεία, που θα αποδείκνυαν ότι δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή».

    Η ανακοίνωση καταλήγει: «Με προσμονή περιμένω άμεσα να λάβω κλήση για να πληροφορηθώ τί μου αποδίδεται, ώστε να αποτινάξω οποιαδήποτε μομφή σε βάρος μου».

    Διαβάστε επίσης

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα δέσμευσε την περιουσία του Αντώνη Ρέμου, για φοροδιαφυγή 1,5 εκατ. ευρώ – Τι απαντά ο ίδιος

    Ρέμος: Δεν με έχουν καλέσει για εξηγήσεις – Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή



    ΣΧΟΛΙΑ