ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γαλλία αναμένεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου από το 2027.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί παρέδωσε το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου, ο οποίος προκύπτει από τα μεγέθη της οικονομίας (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κ.λπ.) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ένα μοντέλο δηλαδή που ακολουθεί λίγο πολύ το μοντέλο της αναπροσαρμογής των ελληνικών συντάξεων, η οποία αναπροσαρμογή είναι αυτόματη και ορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού) και την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο αλγόριθμος που θα υιοθετηθεί για τον καθορισμό επαρκούς νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου και περιλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα.
Με τα δεδομένα μέχρι σήμερα η διαμόρφωση των κατώτατων αποδοχών θα προκύπτει από το άθροισμα:
α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
β) το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή.
Ο δείκτης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέμβριο, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θεσμοθετηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και κάθε χρόνο θα συλλέγει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικά κέντρα, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Στο μεταξύ η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμβεί τον Απρίλιο του 2025 και η σχετική συζήτηση για το ύψος του θα ανοίξει στις αρχές του νέου έτους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ μικτά το 2027. Έτσι η πρώτη εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 49 ευρώ περίπου από τον Απρίλιο του 2025.
Η αγοραστική δύναμη, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας θα αποτελούν τα τέσσερα μεγέθη βάσει των οποίων θα καθορίζεται από το 2027 και μετά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπει:
– Αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
– Σύνταξη και υποβολή της έκθεσης.
– Διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.
– Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
– Τέλος γίνεται εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.
Διαβάστε επίσης:
Πράσινα τιμολόγια: Φθηνότερη η ΕΛΙΝ με 13,97 λεπτά/κιλοβατώρα – Οι τιμές όλων των παρόχων
Χιντζίδης (Performance): Προχωρά σε εξαγορά εντός Ελλάδας – Είσοδος και στην αγορά της Μ. Βρετανίας