«Πολύ αργά» πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Λούις ντε Γκίντος.

«Η αβεβαιότητα είναι τεράστια», ανέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πρακτορείο MNI.

1

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οποιεσδήποτε περεταίρω αποφάσεις φέτος, καθώς αντιμετωπίζει ασταθή πληθωρισμό και μια οικονομία της οποίας οι προοπτικές είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δήλωσε.

«Έτσι, όταν είσαι σε ένα “σκοτεινό δωμάτιο”, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Πρέπει να κινείσαι πολύ αργά, πολύ προσεκτικά», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν σε περιοριστικά επίπεδα, ενώ εξήγησε ότι ακόμη και αν η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής αποσαφηνιστεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν προκαθορισμένο δρόμο για το κόστος δανεισμού τους επόμενους έξι μήνες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων, θα οδηγήσει σε διακυμάνσεις στα κέρδη των τιμών καταναλωτή και οι εξωτερικοί κραδασμοί θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα έγινε από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στις 6 Ιουνίου, με μείωση στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης.

Tο επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Για τον λεγόμενο υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, η ΕΚΤ προβλέπει να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 2,8% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 2,0% το 2026.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,9% το 2024, στο 1,4% το 2025 και στο 1,6% το 2026.

Διαβάστε επίσης: 

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ενδέχεται η επόμενη μείωση των επιτοκίων να μη γίνει σύντομα

EKT: H Λαγκάρντ προσγείωσε τις αγορές- Τα στοιχήματα για τις επόμενες μειώσεις

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης