Δυσκολίες πρόκειται να αντιμετωπίσει και φέτος η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία γνώρισε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

“Τα νούμερα δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το β’ εξάμηνο του 2023″, ανέφερε ο ντε Γκίντος σε ομιλία του την Τετάρτη.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές δείχνουν καθοδική πορεία”.

Όπως υποστηρίζει ο ντε Γκίντος, παρόλο που υπήρξαν κάποια σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού, οποία παρατηρήθηκε πέρσι είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη το 2024.

“Ο γρήγορος ρυθμός αποπληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και μάλιστα να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν τώρα μια ήπια ύφεση για την οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης, παράλληλα με μια ανώμαλη πορεία επιστροφής στον στόχο πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ.

Στοιχηματίζουν επίσης  ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν την άνοιξη, νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι έχουν επισημάνει οι περισσότεροι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αποφεύγει συστηματικά να κηρύξει πρόωρα μια νίκη ενάντια στην άνοδο των τιμών καταναλωτή, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται ξανά στο 2,9% από πέρυσι τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, μελετά προσεκτικά τις μισθολογικές εξελίξεις, οι οποίες θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να αποσαφηνιστούν.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Τράπεζα πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024.

Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ο Κροάτης Boris Vujcic δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε ενέργεια πριν από το καλοκαίρι είναι απίθανη.

Επιπλέον, ο Πορτογάλος Mario Centeno ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε για πλήρη σαφήνεια στους μισθούς.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μέσα στο α’ εξάμηνο.

Διαβάστε επίσης: