Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Νορβηγία: Σε υψηλό 15ετίας οι αναρρωτικές άδειες – Τριγμοί σε αγορά εργασίας και σύστημα υγείας

Νορβηγία: Οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού θα γίνουν πιο αυστηροί δηλώνει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε

Πιέσεις δέχεται η αγορά εργασίας και το σύστημα υγείας στην Νορβηγία, καθώς το β’ τρίμηνο του έτους, το ποσοστό των εργαζομένων που έλαβαν αναρρωτικές άδειες, έφτασε σε υψηλό 15ετίας.

Ειδικότερα, το ποσοστό απουσιών λόγω ασθένειας αυξήθηκε στο 7,1% το β’ τρίμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009 (στο κύμα της γρίπης των χοίρων), σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας.

Αυτό είναι υψηλότερο ποσοστό ακόμη και από το σημείο κορύφωσης της πανδημίας Covid-19, ενώ η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλους τους κλάδους.

Σημειώνεται ότι όπως και σε άλλα σκανδιναβικά κράτη, το σύστημα πρόνοιας της Νορβηγίας που χρηματοδοτείται από τους υψηλούς φόρους, εξαρτάται από τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων απασχόλησης, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο.

Παρόλο που τα οικονομικά της Νορβηγίας υποστηρίζονται από ένα κρατικό ταμείο 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αναμενόμενη μείωση των εσόδων της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, σημαίνει ότι αυξάνονται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος ασθενείας και αναπηρίας αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των δημοσίων δαπανών της Νορβηγίας, ή το 8% του ΑΕΠ της, εξαιρουμένου του πετρελαίου και της ναυτιλίας.

Η αναλογία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της Δανίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Εργατικών, σχεδιάζει να προτείνει αλλαγές στο σύστημα αργότερα αυτόν τον μήνα, παρόλο που έχει αναφέρει ότι τα επίπεδα παροχών, που επισημαίνονται ως «εξαιρετικά» από πολυεθνικές, είναι απίθανο να μειωθούν.

Διαβάστε επίσης: 

Χατζηδάκης για Airbnb: «Τα μέτρα θα είναι ζυγισμένα και δίκαια»

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 3,5 ετών οι νέες θέσεις εργασίας – Ανησυχία στην Fed

ΗΠΑ: Άνοδος 5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο