ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ένα νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ώρες όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο κομμάτι των διατάξεων θα ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα περιλαμβάνει από το φόρο γονικών παροχών, τις επιστρεπτέες προκαταβολές έως τον ΦΠΑ στον καφέ και τα γυμναστήρια.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η διάταξη για την επιδότηση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω, όπως επίσης και το πως θα επιδοτηθεί η θέρμανση με φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «σκούπα» αναμένεται να περιέχει:
Γονικές παροχές: Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Το νέο πλαίσιο αφορά τις γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ, καθώς για υψηλότερα ποσά θα υπόκειται σε φόρο. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι σύζυγοι, τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι γονείς και αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία. Ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτούμενες διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού της επιδότησης δεν θα δοθεί με την επικείμενη διάταξη, αλλά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις επόεμενες εβδομάδες.
Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινούσε πέρυσι από τα 80 ευρώ και έφτανε – υπό περιπτώσεις – έως και τα 650 ευρώ. Φέτος, εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 96 ευρώ και θα έχει «ταβάνι» τα 780 ευρώ.
Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος είχε καθοριστεί πέρυσι στα 220 ευρώ και φέτος θα φτάσει στα 260 ευρώ. Για να προκύψει το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή που διαθέτει κάθε ένας από τους 13.549 οικισμούς, στους οποίους έχει χωριστεί η επικράτεια.
Ερωτηματικό αποτελεί ο τρόπος που θα υπολογιστεί η επιδότηση σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
e-συναλλαγές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Ενδεικτικοί Κλάδοι:
-Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή
-Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι
-Γυμναστήρια, σχολές χορού
-Ταξί
-Νομικές υπηρεσίες
Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Φόρος επιχειρήσεων: Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, με το κόστος για το ελληνικό δημόσιο να ανέρχεται στα 183 εκατ. ευρώ.
Μείωση ΦΠΑ: Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος για έως και το τέλος του 2022 ανέρχεται στα 275 εκατ. ευρώ.
ΦΠΑ γυμναστήρια: Παράλληλα, μειώνεται και ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.
ΦΠΑ ζωοτροφών: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
«ΓΕΦΥΡΑ 1»: Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ 1» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. Από τη στιγμή που για τους περισσότερους δικαιούχους η επιδότηση ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών βρήκε αδιάθετο ένα κονδύλι ύψους 48 εκατ. ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε να μοιραστεί στους υφιστάμενους δικαιούχους για ένα επιπλέον τρίμηνο.
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:
-To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
-το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
-το 33% θα επιστρέψουν το 50%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
Φορο-έκπτωση για πράσινη οικονομία: Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).
Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης: Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας: Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.