ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στη Βουλή κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αριθμεί 177 άρθρα.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου σκούπα περιλαμβάνουν το νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,9 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, την επιβολή λουκέτων και προστίμων σε όσους επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν στην πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ τις αποδείξεις, τη διάταξη για γονικές παροχές και δωρεές ακόμα και με μετρητά, το νέο Τειρεσία στο δημόσιο, αλλά και ένα νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, μέσα από το οποίο επιτρέπεται ο δανεισμός υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2,9 δισ. ευρώ, τη σύσταση του Τειρεσία του Δημοσίου και μια συνολική αλλαγή στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης έχει στα βασικά του κεφάλαια το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο εναρμονίζει σε μεγάλο βαθμό την εταιρική διακυβέρνηση με αυτή του ιδιωτικού τομέα, αλλάζοντας το σύστημα αμοιβών και ανοίγοντας το δρόμο για ειδικές συμβάσεις εργασίας και δανεισμό εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα.
Τειρεσίας του Δημοσίου
Παράλληλα, συστήνεται η «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης», ο λεγόμενος «Τειρεσίας του Δημοσίου».
Βασικός σκοπός της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η βελτίωση και επιτάχυνση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων.
Βασικό έργο της είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και τραπεζικού τομέα και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει δωρεάν από την Αρχή την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.
«Φακελώνεται» όλο το ιστορικό πληρωμών φυσικών και νομικών προσώπων
Επίσης, συστήνεται το «Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων», το οποίο αποτελεί κύριο μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Οικονομικών, που εντάσσεται στον 4ο Πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας», με στόχο την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών.
Η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων αποτελεί βέλτιστη διεθνή πρακτική, η οποία έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του Μητρώου είναι η καταγραφή σε αναλυτική βάση του ιστορικού πληρωμών, των ειδών των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα. Το Μητρώο αποσκοπεί στην εξάλειψη της υπάρχουσας ασυμμετρίας πληροφόρησης μεταξύ δυνητικών δανειστών και δανειοληπτών και έτσι δύναται να αποτελέσει μοχλό ώθησης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Αφορολόγητες και οι γονικές παροχές με μετρητά
Με νέα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών δεν φορολογούνται οι γονικές παροχές ή οι δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού ακόμα και αν πραγματοποιείται με μετρητά.
Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 και ισχύει εφόσον η ανάληψη των χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και η κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου πραγματοποιήθηκε εντός 3 εργάσιμων ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πως η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) που διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10% μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.
Πρόστιμα και λουκέτα για αποδείξεις
Βαριές κυρώσεις θα έχουν όσες επιχειρήσεις δεν διαβιβάσουν στην πλατφόρμα MyData τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων από την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε
(α) η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ είτε
(β) η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Επίσης αναστέλλεται για ενενήντα έξι (96) ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο:
- η μη έκδοση
- η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης
- η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου,
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.
«Δανεισμός» προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.) μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα, χωρίς έγκριση από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.
Οι συμβάσεις δύναται να ανανεώνονται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την εκτέλεση του έργου, μετά από αξιολόγηση των αναγκών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον οικείο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
Οι προσλήψεις αυτές διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, η οποία καταρτίζεται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).
Με την προκήρυξη καθορίζονται ιδίως:
α) Ο αριθμός ανά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί,
β) τα απαιτούμενα κατά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
γ) τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους,
δ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ο τρόπος υποβολής τους και η υπηρεσία υποδοχής τους,
ε) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους,
στ) η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, η πρόβλεψη διενέργειας συνέντευξης, η διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας,
ζ) το δικαίωμα άσκησης ένστασης, ο τρόπος και ο χρόνος άσκησής της και το όργανο εξέτασής της.
Οι προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πρόσκαιρων, παροδικών ή εποχικών αναγκών γίνονται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου και σύμφωνα με την πολιτική προσλήψεων εκάστης εταιρείας και το εγκεκριμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο. Η διάρκεια της απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών.
Μετά από το πέρας του ως άνω χρόνου απασχόλησης, οι συμβάσεις αυτές λύονται αυτοδίκαια, χωρίς καμία προειδοποίηση ή διατύπωση και χωρίς αποζημίωση. Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι άκυρες.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Εντός Σεπτεμβρίου το δεύτερο αίτημα της Ελλάδας για τη νέα δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Προϋπολογισμός, 4,3 δισ. ευρω αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει