Όχι ένα, αλλά τρία νέα νομοσχέδια αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τους επόμενους μήνες, που θα αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα δίνονται νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις στις επιχειρήσεις, αλλά και αλλαγές στις εταιρείες του Υπερταμείου, δηλαδή τη δημιουργία «μικρών ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ.

«Πολλές μικρές ΔΕΗ»

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει… τάξη και στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

1

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη το νέο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί άμεσα, θα προβλέπει κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. «Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες από τον Κωστή Χατζηδάκη, καθώς δρομολογείται η δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.

Το νέο Επενδυτικό Ταμείο σχεδιάζεται να ιδρυθεί με κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και με σύγχρονο management, το οποίο θα ασκείται (με βάση πληροφορίες) από τον επενδυτικό κολοσσό της BlackRock, με στόχο να ενεργοποιήσει και να «αναθερμάνει» τη λειτουργία των αργοκίνητων ΔΕΚΟ.

Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα κινητροδοτεί επενδύσεις στις οποίες έχει το προβάδισμα ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, σε νέες τεχνολογίες, αλλά και σε «πράσινες» επενδύσεις.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε την κατάθεση άλλων δύο νομοσχεδίων – πέρα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο – που αφορούν:

1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να διευρύνει το πλαίσιο των συγχωνεύσεων και να δίνει κίνητρα για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο ν.4935/22 δίνει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως είναι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για εννέα φορολογικά έτη, εκπτώσεις δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών, αλλά και απαλλαγή του 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την εταιρία που προκύπτει από εταιρικό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η κοινοτική οδηγία που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών.

Το νέο πλαίσιο μάλιστα, θα προβλέπει ρυθμίσεις και για διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιριών.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Του παρουσιάζεται σήμερα το αντιπλημμυρικό σχέδιο για τη Θεσσαλία

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις – Fast track προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου στο πρότυπο της ΔΕΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: «Ναι» στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου