Έχουν περάσει 71 χρόνια από τότε που πήραν μπροστά οι μηχανές του νομισματοκοπείου της Αθήνας και άρχισαν να τυπώνουν χρήμα. Το καφέ χαρτονόμισμα των χιλίων δραχμών ήταν το πρώτο που βγήκε από την εκτυπωτική μονάδα της Τραπέζης της Ελλάδος, το 1947. Όταν και η χώρα είχε απομακρυνθεί πια, από τον εφιάλτη της κατοχικής περιόδου. Φυσικά και από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στον «μύλο» της Ιστορίας. Με το νομισματοκοπείο, να ακολουθεί κι αυτό με τη σειρά του «των καιρών τα αλλάγματα που αναπαμό δεν έχουν». Φτάνοντας σήμερα να διαθέτει τον πλέον εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και μ’ ένα εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό περίπου 150 ατόμων, να είναι σε θέση να αναπτύσσει πολύπλευρη… παραγωγική δραστηριότητα. Και με τις μηχανές του να μπορούν να δουλεύουν στο φουλ…

Άλλωστε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, τα έσοδα που είχε το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), όπως είναι ο πλήρης τίτλος του νομισματοκοπείου, ανήλθαν στα 10,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κάπου 40.000 ευρώ ανά εργάσιμη μέρα, που είναι ένας τζίρος τον οποίον πολύ θα ήθελαν να έχουν, πάμπολλες ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα πέρσι τα έσοδα ήταν οριακά υψηλότερα, σε σύγκριση με τα 9,9 εκατ. ευρώ του 2016.

Στην περίπτωση βέβαια του νομισματοκοπείου, ο κύκλος εργασιών υποστηρίζεται σχεδόν μονοσήμαντα από τις παραγωγές προϊόντων για λογαριασμό του Δημοσίου και μάλιστα σε τιμές κόστους. Το οξύμωρο είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το «χαρτί» του νομισματοκοπείου για να αυξήσει τα έσοδά του, αλλά δεν το πράττει…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, Ευάγγελος Γερανιωτάκης, λέει επ’ αυτού: «Αν ήθελε η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε δύο αλληλένδετες κινήσεις. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της παραγωγής συλλεκτικών κερμάτων και πολιτιστικού χαρακτήρα αντικειμένων, όπως είναι για παράδειγμα τα μετάλλια ή άλλες συναφείς εκδόσεις. Η δεύτερη σχετίζεται με τη διεύρυνση των σημείων διάθεσης, όλων αυτών. Στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας που είναι οι κεντρικές πύλες εισόδου των τουριστών, θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί ειδικά σημεία πώλησης συλλεκτικών προϊόντων. Η προσφορά των οποίων θα έπρεπε να ήταν πολλαπλάσια, στα ελληνικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Με αυτούς τους τρόπους θα υπήρχαν πολύ αξιόλογα έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Όμως αυτή η δυνητική πηγή εσόδων, μένει ανεκμετάλλευτη».

Το νομισματοκοπείο διαθέτει πρωτοποριακό εκτυπωτικό εργοστάσιο, το οποίο παράγει προϊόντα που διακρίνονται για το υψηλό εικαστικό τους αποτέλεσμα και για τη μέγιστη ασφάλεια που παρέχουν, έναντι των κινδύνων παραχάραξης.

Με την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, η ελληνική εκτυπωτική μονάδα έχει αναλάβει την παραγωγή χαρτονομισμάτων αξίας 5, 10 και 20 ευρώ. Εκδότης, είναι φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως συνέβαινε επί δραχμής. Το νομισματοκοπείο, το οποίο είναι μια ανεξάρτητα διεύθυνση, υπαγόμενη στην ΤτΕ, παράγει επίσης κέρματα για τις εγχώριες ανάγκες,αλλά και για λογαριασμό της Κύπρου.

Σε όλη τη διάρκεια του 2017 το νομισματοκοπείο της Αθήνας παρήγαγε 250.000 χαρτοδέματα με χαρτονομίσματα των 5 ευρώ, της σειράς ES2. To κάθε ένα χαρτόδεμα περιέχει 1.000 χαρτονομίσματα, κατανεμημένα σε δέκα δεσμίδες. Στον τομέα των κερμάτων η συνολική περσινή παραγωγή έφτασε πέρσι στα 87 εκατ. κομμάτια. Τα κέρματα αυτά αντιπροσώπευαν αξίες του ενός,2,5 και 10 cents του ευρώ. Καλύφθηκαν επίσης οι ανάγκες της Κύπρου με κέρματα όλων των αξιών.

Πέραν τούτων το νομισματοκοπείο εκτύπωσε πέρσι 500.000 διαβατήρια τα οποία και παρέλαβε η Ελληνική Αστυνομία. Τύπωσε επίσης 3.114.000 λαχεία για όλες τις κληρώσεις, ενώ το συγκεκριμένο τμήμα παραγωγής, εξοπλίστηκε και με Laser αρίθμησης. Ακόμη, εκτυπώθηκαν και ειδικές ταινίες φορολογίας καπνού σε 6.250.000 φύλλα.

Η περσινή δραστηριότητα του νομισματοκοπείου στον συλλεκτικό τομέα περιλαμβάνει: Την παραγωγή 3.700 χρυσών κερμάτων, που είναι αφιερωμένα στο Διογένη, την Αθηνά και το Μινωικό πολιτισμό. Την παραγωγή 10.500 αργυρών κερμάτων, αφιερωμένων στο Διογένη, τη Σαπφώ και το Διονύσιο Σολωμό. Την παραγωγή αναμνηστικών 2ευρων, σε 1.500.000 τεμάχια, αφιερωμένων στο Νίκο Καζαντζάκη και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Επίσης σε 5.000 τεμάχια κυκλοφόρησε και το πρώτο έγχρωμο κέρμα (5ευρω) αφιερωμένο στον Νικόλαο Γύζη…

Όλα αυτά μέσα στις εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας, που βρίσκονται σε μια έκταση 19 στρεμμάτων, επί της λεωφόρου Μεσογείων 341. Για πολλούς έχει μείνει η αίσθηση του «νομισματοκοπείου στο Χολαργό». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι βρίσκεται στο Χαλάνδρι… Δεν πρόκειται όμως για τη μοναδική εσφαλμένη πληροφόρηση και τους λογής-λογής αστικούς μύθους, που έχουν κυκλοφορήσει για το νομισματοκοπείο, μέσα στα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Το καλοκαίρι του 2012 και κάτω από την ζοφερή απειλή του Grexit, πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι έβλεπαν φώτα αναμμένα όλη τη νύχτα στο νομισματοκοπείο. Εξ ίσου πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν «σίγουρη πληροφορία» ότι άρχισαν να τυπώνονται δραχμές… Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το καλοκαίρι του 2015. Με κορυφαίο βεβαίως το εξωπραγματικό «σχέδιο Λαφαζάνη» για έφοδο στις εγκαταστάσεις και… απαλλοτρίωση των 23 δισ. σε χαρτονομίσματα του ευρώ.

H αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια οι «μήτρες» εκτύπωσης δραχμών έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της ιστορίας. Δε βρίσκονται στο νομισματοκοπείο,αλλά στο …μουσείο εκθεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής. Έτσι, σε μια ενεχόμενη μετάπτωση της χώρας σε εθνικό νόμισμα, απαιτούνται σύνθετες και χρονοβόρες διεργασίες. Σε ότι αφορά τα γεγονότα του 2012, το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» καθώς στις 14 και τις 15 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, έφευγαν 76 και 71 οχήματα χρηματαποστολών, αντίστοιχα, από το νομισματοκοπείο. Προκειμένου να εφοδιάσουν τις τράπεζες με μετρητά, λόγω της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Οι χρηματαποστολές αυτές ήταν σχεδόν τετραπλάσιες, από τους τότε μέσους όρους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε κατάσταση πολιορκίας η Τράπεζα της Ελλάδος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορώ να αγοράσω και να πουλήσω χρυσές λίρες Αγγλίας και ράβδους χρυσού;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε λίγες ώρες: Σε πλειστηριασμό τα σπίτια της πιο διάσημης Αθηναίας