Κρυπτονομίσματα αξίας 721 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε έξι χρόνια φέρεται να έκλεψαν από την Ιαπωνία βοριοκορεάτες χάκερ, όπως ανέφερε σήμερα η επιχειρηματική εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη μελέτη του βρετανικού παρόχου ανάλυσης blockchain Elliptic.

Το ποσό είναι ίσο με το 30% του συνόλου τέτοιων ζημιών παγκοσμίως, ανέφερε η Nikkei.

1

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη μετά τις δηλώσεις το Σάββατο, των υπουργών Οικονομικών της G7 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, περί μέτρων για την αντιμετώπιση αυξανόμενων απειλών από παράνομες δραστηριότητες κρατικών φορέων όπως η κλοπή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την Elliptic, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη για λογαριασμό της ιαπωνικής εφημερίδας, η Βόρεια Κορέα έχει κλέψει συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα από επιχειρήσεις μεταξύ 2017 και 2022.

Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος στόχος

Τα 721 εκατομμύρια δολάρια που εκλάπησαν από επιχειρήσεις με έδρα την Ιαπωνία είναι 8,8 φορές μεγαλύτερη από την αξία των συνολικών εξαγωγών της Βόρειας Κορέας το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας.

Οι βορειοκορεατικές ομάδες hacking πιθανότατα στόχευσαν την Ιαπωνία λόγω της ταχείας ανάπτυξης των εταιρειών κρυπτογράφησης σε αυτές τις χώρες τα τελευταία χρόνια, καθώς και των πιο χαλαρών συστημάτων ασφαλείας.

Επικαλούμενη πηγή εξοικειωμένη με το θέμα, η έκθεση Nikkei αναφέρει ότι τουλάχιστον τρία ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στην Ιαπωνία πιστεύεται ότι έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση από ομάδες χάκερ της Βόρειας Κορέας από το 2018 έως το 2021.

Τα hacks και το Ransomware είναι η Εθνική Στρατηγική της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις περισσότερες κυρώσεις παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για το έθνος της Ανατολικής Ασίας να μπει στην αγορά  ξένου νομίσματος.

Ως αποτέλεσμα, η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει αναπτύξει μια εθνική στρατηγική χρήσης κυβερνοεπιθέσεων για να αντισταθμίσει τις απώλειες συναλλάγματος που προκύπτουν από το περιορισμένο εμπόριο άνθρακα της χώρας.

Υπό την ηγεσία ενός αμφιλεγόμενου και αυταρχικού Κιμ Γιονγκ Ουν, οι χάκερ της χώρας χρησιμοποιούν κυρίως δύο τύπους κυβερνοεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των hacks και του ransomware, σύμφωνα με την Nikkei.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι δίνει έμφαση στις άμεσες επιθέσεις σε ανταλλακτήρια crypto και όχι τόσο στα ransomware, καθώς είναι πιο πιθανό να αποφέρουν τεράστια ποσά.

Διαβάστε επίσης: 

Πλήγμα στις τουρκικές αγορές προκάλεσε η διάψευση των προσδοκιών για ήττα Ερντογάν

Βελτίωση παρουσίασης στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων