• Οικονομία

    La Repubblica: Η ΕΚΤ έχει κερδίσει 7,8 δισ. από ελληνικά ομόλογα, αλλά στην Αθήνα έχουν φτάσει… ψίχουλα

    • NewsRoom


    Στο θέμα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα επανέρχεται η ιταλική La Repubblica, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει κερδίσει δισεκατομμύρια από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα, αλλά στην Αθήνα έχουν φτάσει… ψίχουλα.

    Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα, η κεντρική τράπεζα έχει παραδεχθεί ότι έχει κερδίσει 7,8 δισ. ευρώ από αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2012-2016, πριν από την έναρξη του προγράμματος της «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) από το οποίο η Ελλάδα είναι, μέχρι στιγμής, αποκλεισμένη.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να αναδιανέμει τα κέρδη της στα μέλη της, δηλαδή στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, και η μεταφορά χρημάτων σε μία μεμονωμένη χώρα είναι θέμα που διευθετείται σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, τα «εμβάσματα» προς την Ελλάδα έχουν ανασταλεί από το 2014, όταν η οικονομική κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε εκ νέου δραματικά, υποχρεώνοντας τους δανειστές στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και στην εκταμίευση νέων δανείων προς τη χώρα.

    «Η δημοσιοποίηση των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είναι λοιπόν επόμενο, αναπόφευκτα, να αναζωπυρώσει εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τη συνολική διαχείριση της κρίσης στη χώρα», εκτιμά η εφημερίδα La Repubblica.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλες οι νέες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά-Οδηγός για εμπόρους



    ΣΧΟΛΙΑ