ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης, αλλά και περικοπές των παροχών που εξακολουθούν να καταβάλουν κυρίως πρώην «ευγενή Ταμεία», δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κανονισμός θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το καλοκαίρι και αλλάζει άρδην τον χάρτη των επιδομάτων με τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ. Όπως προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων θα επιφέρει και περικοπές και αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ. Έμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.
• Ο ενιαίος κανονισμός παροχών αποτελεί το πρώτο βήμα για την απλοποίηση της πολυνομίας και την κατάργηση των επιμέρους καταστατικών που ακόμη και σήμερα εφαρμόζονται από τα Ταμεία, παρότι όλα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.
• Το δεύτερο βήμα είναι ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης, που θα απλοποιήσει τις επιμέρους διατάξεις που εφαρμόζονται από τα Ταμεία ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, έναντι των 88 που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα εν λόγω επιδόματα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση με τα έξοδα κηδείας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Mononews», για τους μεν ασφαλισμένους στο πρώην Ταμείο της ΔΕΗ η παροχή είναι περίπου 3.000 ευρώ, όταν για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ.
Ο νέος κανονισμός παροχών θα καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, για έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθένειας – ατυχήματος και επιδόματα μητρότητας. Στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων και βοηθημάτων θεσπίζεται ένα ποσό ίδιο για κάθε κατηγορία. Το επικρατέστερο ποσό είναι μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα Ταμεία δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης – λοχείας). Με τον νέο κανονισμό θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών, που σημαίνει ότι για κάποιες θα γίνουν αυστηρότερες.
Η εισήγηση της επιτροπής προς το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού, είναι να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και πάνω σ’ αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Θεωρείται βέβαιο ότι τα επιδόματα ασθένειας θα είναι στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες.
Ειδικότερα:
1. Στο επίδομα μητρότητας, πριν από την παροχή των 830 ευρώ το μήνα που δίνει η ΔΥΠΑ για 9 μήνες σε όλες τις μητέρες, το κάθε Ταμείο καταβάλλει στις ασφαλισμένες του επίδομα κυοφορίας – λοχείας, το οποίο, ανάλογα με το φορέα, είναι από 1.495 ευρώ ως 6.420 ευρώ, στις μισθωτές ασφαλισμένες του πρώην ΙΚΑ, για 119 μέρες συνολικά πριν και μετά τον τοκετό, 800 ευρώ για τις ασφαλισμένες στο πρώην ΕΤΑΑ, 600 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ και 487 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ. Στις μισθωτές, η προϋπόθεση είναι να έχουν ασφάλιση και στις μη μισθωτές να μη χρωστούν εισφορές.
2. Στο επίδομα ασθένειας, τα Ταμεία καταβάλλουν διαφορετικά ποσά, ενώ είναι διαφορετική και η διάρκεια χορήγησης της παροχής. Το επίδομα ασθένειας – ατυχήματος για τους μισθωτούς (πρώην ΙΚΑ) ξεκινά από 3,07 ευρώ τη μέρα και μετά τις πρώτες 15 μέρες κυμαίνεται από 6,14 ευρώ ως 32,62 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με τις αποδοχές (ασφαλιστική κλάση) του εργαζομένου. Το επίδομα είναι από 138,15 ευρώ για τον έναν μήνα ως 978,60 ευρώ για τον δεύτερο και κάθε επόμενο μήνα.
Η παροχή καταβάλλεται για 6, 12 ή 24 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης. Στο πρώην ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι), το επίδομα ασθένειας -ατυχήματος καταβάλλεται ως 12 μήνες με 184 ευρώ για τον πρώτο μήνα και 1.580 ευρώ από τον δεύτερο μήνα και μετά.
Ο ΟΑΕΕ καταβάλλει μόνον επίδομα ατυχήματος για διάρκεια από 30 μέρες ως 4 μήνες με ποσό ίσο με το τριπλάσιο της μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων. Το ΕΤΑΑ καταβάλλει επίδομα λόγω ασθένειας ή ατυχήματος για 3 μήνες με ποσά από 8 ευρώ ως 27 ευρώ τη μέρα.
3. Τα έξοδα κηδείας που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, ανάλογα με το Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι οι θανόντες για τους άμεσα ασφαλισμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Mononews» είναι στο ΝΑΤ η χαμηλότερη παροχή στα 690 ευρώ, στον ΟΓΑ στα 800 ευρώ, στο π. ΤΑΞΥ 818,40 ευρώ, στο ΙΚΑ 863,20 ευρώ, στο πρώην Ταμείο ΗΣΑΠ 863,20 ευρώ, στο π. ΤΑΥΤΕΚΩ/ ΤΑΠ ΗΛΠΑΠ 863,20 ευρώ, στο Δημόσιο στα 1.000 ευρώ, στο Ταμείο Νομικών στα 1.100 ευρώ, στον ΟΑΕΕ στα 1.200 ευρώ, π. ΤΥΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι) 1.200 ευρώ, στο π. ΤΑΥΤΕΚΩ/ ΤΑΠ- ΕΤΕ για την εμπορική τράπεζα 1.452ευρώ, στο π. ΕΤΑΑ-ΤΥΔΕ (Δικαστικοί Επιμελητές) 1.500 ευρώ, στο πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.742 ευρώ, στο π. ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠ/ΕΤΒΑ 1.620 ευρώ, στο ΤΣΜΕΔΕ 1.783,16 ευρώ, π. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών) 1.971,35 ευρώ, στο π. ΤΑΥΤΕΚΩ για εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας 2.270 ευρώ, το ΤΣΑΥ (γιατροί) 2.723 ευρώ, στο π. ΕΤΑΑ-ΤΑΣ (συμβολαιογράφοι) 2.839 ευρώ, στο π. ΤΑΥΤΕΚΩ/ για τους εργαζόμενους των τραπεζών Πίστεως, Γενικής, Αμερικαν Εξπρές 2.900 ευρώ, στο π. ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠ-ΔΕΗ 2.964 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Λέσβος: Νέο ναυάγιο με τουλάχιστον 4 νεκρούς μετανάστες – Μεγάλη επιχείριση του Λιμενικού
Αυξήθηκε η διακίνηση κοντέινερ και επιβατών στα ιταλικά λιμάνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να απαντήσει στους συνταξιούχος πώς θα κάνουν Πάσχα
- Κωστής Χατζηδάκης: Να μην πάει χαμένη η πρόοδος των τελευταίων ετών
- Άκης Σκέρτσος: Πώς κατασκευάζεται μια πολιτική σκευωρία υπό το φως μιας εθνικής τραγωδίας;
