Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Νέο ράλι στις αγορές στην Τουρκία μετά την αύξηση μαμούθ των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)

Νέο ράλι πραγματοποιήθηκε στην χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης μαμούθ των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, που εξέπληξε επενδυτές και αναλυτές.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 750 μονάδες βάσης. Η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 25% από το 17,5%. Οι αναλυτές ωστόσο, ανέμεναν μία μικρότερη αύξηση του 2,5%, με την τράπεζα να δηλώνει ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την αύξηση του πληθωρισμού.

Μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης, η τιμή της τουρκικής λίρας αυξήθηκε 1,6% σε σχέση με την τιμή του δολαρίου.

Ταυτόχρονα, οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, με τις αποδόσεις να καταγράφουν υποχώρηση.

Η απόδοση ενός ομολόγου σε δολάρια που λήγει το 2033 μειώθηκε περίπου κατά 8,7% από 9%, που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο, με τον Borsa Istanbul 100 Index να ενισχύεται κατά 2,5%, ενώ με την ανακοίνωση της απόφασης αρχικά κατέγραφε απώλειες.

Η νέα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γιαγκέ Ερκάν, είχε δηλώσει νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα ότι θα επιμείνει σε έναν «σταδιακό» κύκλο σύσφιξης.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 650 μονάδες βάσης, από το 8,5% στο 15%, την πρώτη σε διάστημα 27 μηνών. Ακολούθησε νέα αύξηση των επιτοκίων στις 20 Ιουλίου, με την Κεντρική Τράπεζα να προσθέτει 250 μονάδες βάσης, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 17,5%. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιές: Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό σε Αυλώνα και Μενίδι – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Σε εξέλιξη η φωτιά στο Στείρι Βοιωτίας

Futures Wall Street: Άνοδος με ώθηση από την Nvidia

Morgan Stanley για Eurobank: Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ποσοστού της στην Κύπρο