ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντιδράσεις εκ μέρους των Ελλήνων ξενοδόχων έχει πυροδοτήσει η αλλαγή πολιτικής της Booking, για την πληρωμή και την απόδοση της προμήθειας.
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στον περιορισμό του πλαισίου επιλογής πληρωμής της πολυεθνικής από τα ξενοδοχεία, ενώ ανάλογα με την εκάστοτε συμφωνία κάθε επιχείρησης με τη Booking προβλέπεται και αύξηση της προμήθειας της τελευταίας.
Όπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς στο mononews, ενώ μέχρι σήμερα η εξόφληση της Booking αποδιδόταν εντός 35 ημερών από τα ξενοδοχεία, η χρήση εικονικής κάρτας δημιουργεί ενός είδους «τραπεζικό σύστημα».
Η εταιρεία ενημέρωσε τα ξενοδοχεία ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εικονική της κάρτα προκειμένου να διασφαλίζουν τις κρατήσεις, αποκλείοντας την επιλογή απαίτησης προκαταβολών, μέθοδος που έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Πρώτο βήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ήταν να διαμαρτυρηθεί μέσω επιστολής προς τον Τάσο Ευθυμίου, Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της Booking, την οποία κοινοποίησε στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Αυτή η μονομερής οδηγία τοποθετεί ένα άδικο βάρος στους ξενοδόχους, απαιτώντας την αποδοχή των υψηλών ποσοστών προμήθειας της εικονικής κάρτας για την αντιμετώπιση του κινδύνου μη εμφάνισης, εκτός από τις ήδη υψηλές χρεώσεις κράτησης που καταβάλλονται στην Booking.com», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας παραβιάζει το δικαίωμα των ξενοδοχείων να διασφαλίζουν τις κρατήσεις με προκαταβολές ώστε να διαφυλάσσονται από πιθανές απώλειες που προέρχονται από τις ακυρώσεις τελευταίας στιγμής και τις περιπτώσεις μη εμφάνισης.
Η επιστολή κάνει λόγο για σημαντικές επιπτώσεις, «καθώς δεν περιορίζουν απλά την αυτονομία των ξενοδόχων αλλά υποσκάπτουν και την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη λειτουργική τους ευελιξία», ενώ ξενοδοχειακές πηγές σχολιάζουν πως «το πρόβλημα είναι ότι η αγορά οδηγείται από έναν μονοπωλιακό παίκτη που πλέον επιβάλει και τον τρόπο πληρωμής» και «εφαρμόζει την τακτική ενός ταξιδιωτικού γραφείου ή ενός operator, με τη διαφορά ότι είναι απρόσωπος».
Συμπληρωματικό υπόμνημα του ΞΕΕ στην καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Η ΠΟΞ καλεί μέσω της επιστολής τη Booking να επανεξετάσει τη στάση της, προειδοποιώντας ότι «θα ακολουθήσει το μονοπάτι της αξιολόγησης της νομιμότητας της απόφασης αυτής μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα της καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η καταγγελία που έγινε το 2022 στρεφόταν κατά πλατφορμών κρατήσεων (μεταξύ των οποίων η Booking) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Στην καταγγελία δόθηκε ειδική έμφαση στη μη συμμόρφωση των Online Travel Agencies (OTAs) με προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις αυθαίρετες ρήτρες ισοτιμιών που εξακολουθούν να επιβάλλονται από Online Travel Agencies αλλά και σε μεθόδους παραπλανητικής διαφήμισης που εφαρμόζουν, οι οποίες αναπτύχθηκαν και συνεχίζονται μέσω των διαδικτυακών αναζητήσεων των χρηστών, ενώ η νέα κίνηση της Booking, ενισχύει τους ισχυρισμούς περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι.
Με βάση έρευνα της Hotrec, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ, το μερίδιο αγοράς της Booking στις κρατήσεις έχει αυξηθεί από 60% το 2013 σε 71% in 2021, ενώ νεότερα στοιχεία θα δημοσιευτούν τον Ιούνιο.
Πρέπει εδώ να τονιστεί πως η βασική προμήθεια της Booking διαμορφώνεται στο 15%, είτε πρόκειται για εταιρεία είτε για ιδιώτη, ενώ το ποσοστό της προμήθειας μπορεί να διαμορφωθεί και πλέον του 25%, αν συμπεριληφθούν υπηρεσίες προώθησης.
Διαβάστε επίσης:
Χριστίνα Μήτση: Τι σχεδιάζει ο όμιλος Mitsis στο νησί των Ιπποτών
ΑΕΕΑΠ: Μερισματική απόδοση πάνω από 5% από τις επενδυτικές ακινήτων
Νέες επενδύσεις πολλών αστέρων και στο Ιόνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση