ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ομαλή ανάπτυξη του τουρισμού, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».
Σύμφωνα μάλιστα με την αιτιολογική έκθεση, με το υπάρχον νομοσχέδιο βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις πολυτελείς κατασκηνώσεις («glamping»), τη μακροχρόνια εκμίσθωση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (“condo hotels”).
Παράλληλα όπως τονίζεται, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων ελλιμενισμού με την πρόβλεψη δυνατότητας τοποθέτησης πλωτών προβλητών εντός μαρίνων και καταφυγίων και της αδυναμίας τροποποίησης της χωροθέτησης των ξενοδοχειακών λιμένων.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να κατασκευαστούν ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών λιμένων.
Τέλος, παρατείνεται η προθεσμία συμμόρφωσης των ορειβατικών καταφυγίων με τις ισχύουσες προδιαγραφές.
Στο μεταξυ επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους παρόχους ιατρικού τουρισμού, απλοποιείται το πλαίσιο που διέπει τα κέντρα αναζωογόνησης (spa) και δίνεται ώθηση σε ειδικότερες μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός, ενώ παράλληλα επέρχεται εξειδίκευση και βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με τη θέσπιση Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου-Ποτοποιείου.
Το νομοσχέδιο τονίζεται ότι θα δώσει λύση στην άνιση αντιμετώπιση των σπουδαστών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, ιδίως όσον αφορά την παροχή και σ’ αυτούς, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μειωμένου κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα αντιμετωπίζεται η υποστελέχωση του προσωπικού των εν λόγω σχολών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους.
Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα του ξεναγού επισημαίνεται ότι επικαιροποιείται το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο (ν. 710/1977, Α’ 283), το οποίο δεν είναι ικανό να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα που σχετίζονται με το εν λόγω επάγγελμα, οδηγώντας σε δυσχέρειες παρακολούθησης και εξασφάλισης της ποιότητας των σχετικών υπηρεσιών, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.
Τέλος επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις χρονομεριστικές μισθώσεις του ν. 1652/1986 (Α’ 167), για την καλύτερη επίβλεψη και ρύθμιση του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει και ρυθμίσεις που αφορούν τουριστικούς φορείς, η ενίσχυση των οποίων θα προκαλέσει ανακλαστικά την περαιτέρω προώθηση της τουριστικής προβολής της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Ανάλυση: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα
Ασταμάτητο το ράλι στις τιμές κατοικιών – Εκτοξεύτηκαν κατά 66% σε μια επταετία
Πρωτογενές πλεόνασμα 2% ετησίως με τη δημιουργία αποθεμάτων στον προϋπολογισμό εισηγείται η ΤτΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί