ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα προειδοποίηση για μπαράζ λουκέτων σε επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μόλις αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την ιδιότητα της επικεφαλής του ΕSRB (European Systemic Risk Board), ανέφερε τους τομείς που κινδυνεύουν περισσότερο με πτωχεύσεις. Συγκεκριμένα, οι κλάδοι είναι:
* μεταφορές,
* χρηματοδοτική μίσθωση,
* εστιατόρια,
* ξενοδοχεία και
* ο ευρύτερος τομέας της φιλοξενίας.
Προσοχή με τα μέτρα στήριξης
Μάλιστα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση της βιωσιμότητά τους, δίνοντας έμφαση στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
H Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επεκτείνουν και να προσαρμόσουν τα εθνικά μέτρα στήριξης για να αποφύγουν το “φαινόμενο του γκρεμού” , δηλαδή την ταυτόχρονη κατάργηση των μέτρων πριν από την πλήρη ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως τα εθνικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, εξαιρουμένων των μέτρων αναστολής πληρωμών, ανήλθαν στο 18,7% του ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2021. Ταυτόχρονα, εκπνεουν άμεσα τα προγράμματα αναστολής πληρωμών και η απορρόφηση έχει μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ από 3,3% το Δεκέμβριο του 2020.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε επίσης, ότι “η αναδυόμενη ανάκαμψη, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων στην τρέχουσα φάση της πανδημίας που δημιουργούν ανησυχία για οικονομική αστάθεια και κινδύνους ρευστότητας στον μη χρηματοοικονομικό εταιρικό τομέα”.
Καμπανάκια για το εταιρικό χρέος
Όπως σημείωσε η κα. Λαγκάρντ “η έντονη αύξηση των δανείων στην πρώιμη φάση της πανδημίας, με τη βοήθεια γενναιόδωρων μέτρων στήριξης ρευστότητας, οδήγησε σε υψηλότερο εταιρικό χρέος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις. Και φυσικά στους ευάλωτους τομείς. Για παράδειγμα, στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία. Σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ το εταιρικό τραπεζικό χρέος έχει μερίδιο έναντι των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από περίπου 26% σε πάνω από 31% για μια περίοδο ενός έτους.
Αυτό διεύρυνε επίσης την έκθεση του τραπεζικού τομέα σε αυτές τις εταιρείες, κάτι που αποτελεί φυσική συνέπεια της τραπεζικής δομής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σχεδιασμού των μεθόδων στήριξης. Είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο συνδυασμός του υψηλού χρέους και των ασθενέστερων κερδών, ειδικά στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση που οδηγεί σε αφερεγγυότητα των εταιρειών, για τις εταιρείες, οι οποίες είναι βιώσιμες μεσοπρόθεσμα”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα