ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,3% για φέτος και 5,4% για το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα με τα συμπεράσματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα – στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του άρθρου 4.
Συντάξεις, φόροι και εργασιακά
Το ΔΝΤ επισημαίνει πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο έτος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο επισημαίνει πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «καθώς η στήριξη πρέπει να προχωρήσει από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας προς μία στοχευμένη εισοδηματική στήριξη και εκ νέου ενεργοποίηση των εργαζομένων καθώς και στην αντιμετώπιση των ακάλυπτων αναγκών για υγειονομική περίθαλψη».
Το ΔΝΤ τονίζει πως για να καλυφθούν τα όποια κενά, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, «μέσω της διεύρυνσης της βάσης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, την αντιμετώπιση των κενών συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ και την εξοικονόμηση δαπανών σε λιγότερο καλά στοχευμένα προγράμματα, περιλαμβανομένων των συντάξεων, της δαπάνης για τους μισθούς στο δημόσιο (με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να κινείται σταδιακά προς τα προ της κρίσης επίπεδα) και για τις δημόσιες επιχειρήσεις».
Βιώσιμο το χρέος
Στην έκθεσή του το Ταμείο επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση, ενώ εκτιμά πως η κορύφωσή του πραγματοποιήθηκε στο 2022, με την αποκλιμάκωση να ξεκινά από το τέλος του 2021. «Κλειδιά» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θεωρούνται τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αλλά η επιστροφή της χώρας πρωτογενή πλεόνασμα της οικονομίας από το 2023.
Στα θετικά συμπεριλαμβάνει και τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου, το ύψος των οποίων θεωρείται ικανό να στηρίξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για ένα διάστημα άνω των 12 μηνών, χωρίς να απαιτηθεί εξωτερικός δανεισμός, ενώ αποτελεί και «δικλείδα ασφαλείας» για τις εξόδους της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εκφράζει τους προβληματισμούς στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον. Μάλιστα, εκφράζει ερωτηματικά σχετικά με το αν θα μπορέσει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
«Καμπανάκια» για τα «κόκκινα» δάνεια
Οι τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων μπορούν να οδηγήσουν σε μια ταχεία μείωση των NPE’s σε περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, εκτιμά το ΔΝΤ.
Τα στελέχη του Ταμείου καλωσόρισαν την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά σημείωσε ότι πρέπει «να διαμορφωθούν εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που οι προσπάθειες των τραπεζών είναι ανεπαρκείς και/ή υλοποιηθούν οι κίνδυνοι εκτέλεσης».
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίου εταίρους για να βρεθεί μία λύση στην αδύναμη ποιότητα κεφαλαίου των τραπεζών, αναφέρει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η μεμονωμένη μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τελευταία καταφυγή, αν αποκαθιστά την επενδυτική εμπιστοσύνη στις τράπεζες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα υφιστάμενα εργαλεία».
Διαβάστε ακόμη:
ΔΝΤ: Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για τον παγκόσμιο εμβολιασμό
Νέα «βόμβα» ΔΝΤ: «Θα έρθει σίγουρα και νέα κρίση χρέους»
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
- Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου