Νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ζητούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και  Συνομοσπονδιών με ανακοινώσεις και επιστολές τους προς το οικονομικό επιτελείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενεργοποίηση νέας ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεις για επιχειρηματίες που έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ.

1

Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας στη συνεχή συσσώρευση χρεών. Σήμερα η μοναδική διαθέσιμη επιλογή σταδιακής αποπληρωμής των χρεών είναι η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η ενεργοποίηση νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών, στοχεύοντας στην αναχαίτιση του κύματος των απλήρωτων φόρων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προτεραιότητα θα δοθεί στους οφειλέτες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια οικονομικής δυσπραγίας. Γι’ αυτούς, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο, ειδικό πλαίσιο διακανονισμού χρεών, προκειμένου να τους βοηθήσει να ανακάμψουν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Καινοτομία του πλαισίου αποτελεί η παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης μέσω voucher.

Το αν θα αποφασιστεί τελικά μια νέα ρύθμιση οφειλών θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, με κυριότερο την εξέλιξη του αριθμού των οφειλετών και των χρεών τους επόμενους μήνες αλλά και τη διαμόρφωση των πληθωριστικών πιέσεων, που επηρεάζουν αρνητικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτό που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι μόλις το 4,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των οφειλετών στην εφορία ανερχόταν σε 3.926.439 – δηλαδή σχεδόν οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία. Από τα 3,9 εκατ. οφειλέτες, το 90,5% χρωστά ποσά έως 10.000 ευρώ. Το 61,5% των οφειλών (που αντιστοιχούν στα 66,7 δισ. ευρώ) προέρχεται από νομικά πρόσωπα, ενώ οι οφειλές των φυσικών προσώπων αποτελούν το 38,5% του συνόλου (41,8 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση καλύπτει όλες τις οφειλές, παλαιές και τρέχουσες, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Οι τακτικές οφειλές σε εφορία, όπως ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 24 έντοκες δόσεις, ενώ οι έκτακτες, όπως φόροι κληρονομιάς και πρόστιμα, σε έως 48 δόσεις.

Παρέμβαση από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας

Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας, για άλλη μια χρονιά, για περισσότερους από 300.000 μη μισθωτούς κυρίως μικρομεσαίους επιχειρηματίες, λόγω οφειλών στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οδήγησε τον πρόεδρο του ΒΕΑ Κωνσταντίνο Δαμίγο στην επαναφορά της επιτακτικής ανάγκης για νέα ρύθμιση οφειλών έως 100 δόσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ.  Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και πολλοί μικροί βιοτέχνες, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας, επειδή οφείλουν εισφορές άνω των 100 ευρώ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις ηγεσίες των οικονομικών υπουργείων, την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να αποπληρωθούν εκατομμύρια οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις, που προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών.

«Τα 12 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μερικούς μήνες κανονικότητας, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια και το κόστος ενέργειας, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη λειτουργία μια μικρομεσαίας επιχείρησης. Η κυβέρνηση, πρέπει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους μη μισθωτούς, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα βάρη του παρελθόντος. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη μέρα και να μετεξελιχθούν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουμε βρει «ευήκοα ώτα». Σε μια περίοδο που διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη και για τις δύο πλευρές», επισημαίνει ο κ. Δαμίγος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Β.Ε.Α προτείνει:

-Να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως και 100 δόσεις, ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού. Είναι αδύνατον οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή σε 48 δόσεις (για συγκεκριμένες περιπτώσεις).

-Να αυξηθεί το όριο της οφειλής των 100 ευρώ, σε 500 ευρώ, για να έχει ένας μη μισθωτός ασφαλιστική ικανότητα.

Οι οφειλές που έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τον τ. ΟΑΕΕ, ανέρχονται σε 13,8 δισ. ευρώ με την συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματικών να οφείλει έως 15.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ΚΕΑΟ οι ασφαλισμένοι με οφειλές έως 15.000 ευρώ, σε 1,62 εκατ. με το χρέος να φτάνει τα 6,53 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Μέσα στον Φεβρουάριο η ρύθμιση για την προσωπική διαφορά στους δημόσιους υπαλλήλους – Το σχέδιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Εντός Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

ΑΑΔΕ: Πατάει το κουμπί με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για ανασφάλιστα ΙΧ και οχήματα με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ