Πάνω από 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη που μπορεί να φτάνει τις 60 ή και τις 72 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει στους θεσμούς την ελληνική πρόταση για ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε πολλές δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από απλήρωτους φόρους και δόσεις ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και το τέλος του δεύτερου lockdown.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει πως η αποπληρωμή αυτών των οφειλών θα πραγματοποιηθεί σε 24 ή 48 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς η πληρωμή των υποχρεώσεων της πρώτης καραντίνας (από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020) είχε «παγώσει» με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας. Υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, οι οφειλέτες της εφορίας και των ταμείων, θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε σχεδόν πολύ περισσότερες δόσεις από τις αρχές του νέου έτους.

Οι δικαιούχοι

Στη νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν:

  • οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν απώλεια τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας για έναν ή και περισσότερους μήνες,
  • οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας,
  • οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»,
  • οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια από τις κλειστές ή τις πληττόμενες επιχειρήσεις και από τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας για την πρώτη κατοικία τους ή το φοιτητικό σπίτι των παιδιών τους.
  • οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ισχύον πλαίσιο για το επιστρεπτέο ποσό των κρατικών ενισχύσεων προβλέπει πως το 50% των κρατικών ενισχύσεων θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022.

Χρέη και κάτω των 10.000 €

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους και στη «δεύτερη ευκαιρία», που προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 240 δόσεις για τα χρέη στο δημόσιο και 420 δόσεις για τις τράπεζες. Ωστόσο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιέχει δυο σημαντικούς «κόφτες»: η οφειλή να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και να μην είναι μόνο σε έναν πιστωτή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως οι φορολογούμενοι που απέκτησαν… ανοιχτούς λογαριασμούς με το δημόσιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, θα είναι μονόδρομος η ένταξή τους στο νέο πλαίσιο με τις 72 δόσεις. Βασική προϋπόθεση ωστόσο, θα είναι η ρύθμιση όλων των προηγούμενων οφειλών είτε στην πάγια ρύθμιση της εφορίας είτε στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που αναβιώνει η εφορία για 3η φορά και αφορά όσους την απώλεσαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι αρχές και οι στόχοι της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών»

«Καίνε» την προστασία πρώτης κατοικίας οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση