ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα πλατφόρμα όπου με ένα κλικ οι πολίτες θα επιλέγουν το πρόγραμμα στέγης που καλύπτει τις ανάγκες τους και για τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις σχεδιάζει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Πρόκειται για μία νέα ιστοσελίδα όπου θα αναρτηθούν όλα τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν και να υποβάλλουν αίτηση.
Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλιδου: «θα δοθεί ειδικό βάρος στην «πρόσβαση» των πολιτών σε αυτά τα προγράμματα μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το σύνολο των πολιτικών για την προσιτή στέγη και να βρουν το κάθε πρόγραμμα που ταιριάζει στο προφίλ τους».
Στο portal θα υπάρχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, η διαδικασία υποβολής αίτησης, η επιλογή ανακατεύθυνσης, αλλά και ο απολογισμός αναφορικά με την πρόοδο του κάθε προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα ενταχθούν δέκα δράσεις:
• Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ » για τη λήψη χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια: το ακίνητο να έχει κατασκευαστεί μέχρι το 2007 και να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ., ενώ οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να διαθέτουν άλλο ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Αν διαθέτουν άλλο ακίνητο, αυτό θα πρέπει να είναι μικρότερο από 50 τ.μ., με το όριο να αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 25 έως 50 ετών.
Ωστόσο το έλλειμμα οικιστικών ακινήτων αποτυπώνεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» όπου οι προεγκρίσεις δανείων ξεπέρασαν τις 25.000 με τη συνολική αξία να ξεπερνά τα 3 δισ ευρώ ωστόσο μικρός είναι ακόμα ο αριθμός των προεγκρίσεων που συνοδεύονται από ακίνητο.
Όπως είναι γνωστό δεν αρκεί το ακίνητο να πληροί το κριτήριο της παλαιότητας, της αξίας και των τετραγωνικών αλλά και να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα ώστε να είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα. Και όπως τονίζεται από τους εμπλεκόμενους η έλλειψη ακινήτων σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση έχει αυξήσει τις τιμές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (αρχές Απριλίου) οι εγκεκριμένες αιτήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακής Τράπεζα, που συνοδεύονται δηλαδή με ακίνητο με ηλεκτρονική ταυτότητα ήταν 4.634 με τον συνολικό προϋπολογισμό να είναι λίγο πάνω από τα 552 εκατ. ευρώ, με το μέσο ύψος δανείου λίγο κάτω από τις 120.0000 ευρώ. Σταδιακά αυτοί οι 4.634 αιτήσεις θα πάρουν τον δρόμο της εκταμίευσης. Σημειώνεται ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου είχαν εκταμιευθεί περί 19 δάνεια με το συνολικό ποσό εκταμίευσης να είναι περί τα 2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν υποβληθεί 35.735 αιτήσεις ενώ έχουν απορριφθεί περί τις 7.300 αιτήσεις.
• Πρόγραµµα «ΚΑΛΥΨΗ» που υλοποιείται ήδη με τη διάθεση 1.000 κατοικιών σε ευάλωτους.
Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκ. ευρώ, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας και φορέας διαχείρισης είναι ο ΟΠΕΚΑ εκ μέρους του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστοι Εγγυημένου Εισοδήματος:
-πολύτεκνες οικογένειες,
-τρίτεκνες οικογένειες,
-άτομα με αναπηρία άνω του 67%,
-νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
-μονογονεϊκές οικογένειες,
-οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,
-άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,
-γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά)
-νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
-άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για (3) τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
• Πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» για την ανακαίνιση και µίσθωση κενών κατοικιών
Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” είναι μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδιασμένη για να ενισχύσει την αγορά ενοικίασης ακινήτων. Σκοπός του είναι να επιδοτήσει τις ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων και κατοικιών, ώστε να καταστούν κατάλληλες για μακροχρόνια ενοικίαση. Οι ιδιοκτήτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν σημαντική οικονομική ενίσχυση για εργασίες ανακαίνισης, με στόχο την αύξηση της αξίας των ακινήτων τους και την προσέλκυση ενοικιαστών.
• Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής για την αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ και Υπουργείου.
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στεγαστική επάρκεια, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων, ενώ παράλληλα απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες νέων ανθρώπων και ζευγαριών για στέγαση είτε με «κοινωνικό» προσιτό ενοίκιο, είτε προς αγορά, είτε μέσω του καινοτόμου μοντέλου «rent to own» (ενοικίαση με δυνατότητα εξαγοράς).
• Πρόγραμμα ανακαίνισης και διάθεσης 100 διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία µε τους Δήµους.
• Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα για την ενίσχυση των οικογενειών, που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε άλλο νομό από αυτό της κύριας κατοικίας τους.
• Δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πανεπιστήμια.
• Επιστροφή ενοικίου
Το μέτρο θα αφορά τόσο την κύρια κατοικία όσο και τη φοιτητική κατοικία. Το μέγιστο ποσό για την κύρια κατοικία είναι τα 800 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, και έως 800 ευρώ για φοιτητική κατοικία.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:
-Για τον άγαμο, το όριο ετησίως είναι τα 20.000 ευρώ.
-Για τον έγγαμο, 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
-Για τον έγγαμο με παιδιά, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
-Για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, συν 5.000 ευρώ για το τρίτο κ.λπ.
Επιλέξιμο θα είναι το 80% των νοικοκυριών. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ωφελούμενοι, βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2024 (εισοδήματα 2023), είναι 1.188.000.
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου για κύρια κατοικία, ορίζεται ότι το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας, όπως προσδιορίζεται κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Σημειώνεται ότι για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο. Εκτιμάται ότι επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του μόνιμου επιδόματος των 250 ευρώ κάθε χρόνο
Ποιοι συνταξιούχοι θα παίρνουν «δώρο» 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασιλίσσης Όλγας: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Μπρα ντε φερ ΡΑΑΕΥ – ΔΕΔΔΗΕ για το WACC: Ως 7,2% θέλει η ΡΑΑΕΥ-Σήμερα οι αποφάσεις
- Συμμαχία Χαρδαλιά – ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο
- Phos Βank: Πότε θα πάρει άδεια η τράπεζα της Εκκλησίας – «Τρέχει» η ΑΜΚ των 30 εκατ. ευρώ
