Στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας προχωράει το υπουργείο Εργασίας το 2022.

Ειδικότερα, σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Με την έλευση της νέας χρονιάς το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προχωρούν στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης για 580.000 εργαζόμενους και άνεργους, αξιοποιώντας πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως 2025.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα εστιάζουν σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, δηλαδή σε ικανότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλους τους κλάδους. Τα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν επίσης αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία. Επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης, με τον αριθμό αυτόν να φτάνει στο 500.000 στο τέλος του 2025.

Επιπροσθέτως έχουν εξασφαλιστεί 131 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025.

Έμφαση θα δοθεί σε δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας και σε προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης εργασίας.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Απλοποίηση των μαθησιακών διαδικασιών και ενσωμάτωση νέων μεθοδολογιών και εργαλείων, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), ενσωμάτωση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακό περιεχόμενο εκπαίδευσης, τόσο για τους μαθητευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

– Αξιολόγηση, επανασχεδιασμός και επικαιροποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών (με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών) για την περαιτέρω ευθυγράμμιση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

– Ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υποδομής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (εργαστηρίων και εξοπλισμού).

– Νέες σχολές επαγγέλματα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Προπομπός για τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα τρέξουν και θα υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιεί ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και η Cisco.

Μέσω του νομοσχεδίου θα μπουν κριτήρια προκειμένου τα νέα προγράμματα κατάρτισης να τρέχουν από τους πιο ποιοτικούς παρόχους κατάρτισης στη χώρα, από τον ιδιωτικό τομέα και τον χώρο των πανεπιστημίων.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεν θα αποκλειστεί κανένας, αλλά ο πήχης απαιτήσεων θα ανέβει για όλους. “Με διαρκή αξιολόγηση, αλλά και πιστοποίηση, τόσο για τους παρόχους όσο και για τους καταρτιζόμενους που ολοκληρώνουν τα προγράμματα. Στόχος είναι κάθε ευρώ του προγράμματος να πιάσει τόπο και να μεταφραστεί σε ουσιαστική ενίσχυση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας. Πάνω από μισό εκατομμύρια άνθρωποι θα κερδίσουν από αυτή την ουσιαστική αναβάθμιση της κατάρτισης στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα, χωρίς η Ελλάδα να είναι ο φτωχός συγγενής στη νέα πράσινη επιχειρηματικότητα που δημιουργείται κάθε μέρα», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ στην αύξηση του ποσοστού που καταγράφει η Ελλάδα στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Για αυτό δρομολογεί μια ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης που θα βασίζεται στη διαφάνεια και την αξιολόγηση. Ώστε τα πιστοποιητικά που θα λαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι να αποτελούν απόδειξη ότι έχουν αποκτήσει πραγματικές γνώσεις, για να διεκδικήσουν σταδιακά και υψηλότερες αποδοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα μόνο το 51% των πολιτών ηλικίας 16-74 έχει (τουλάχιστον) ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες που απαιτούν νέες ικανότητες.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην κατάρτιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.

Ακόμη μέσω των προγραμμάτων θα παρέχονται ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α.

Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά τις δράσεις που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία μέσω των προγραμμάτων θα αναπτύσσονται εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων.

Διαβάστε επίσης

Χατζηδάκης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης