ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ενεργοποίηση δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, χθες, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της σε πάνελ του συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες κλείνουν οι εκκρεμότητες για να τρέξουν τα δύο νέα προγράμματα που θα εξειδικεύονται στη χρηματοδότηση των ξενοδοχείων. Πόροι 100 εκατομμυρίων ευρώ έχουν δεσμευτεί για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών μεσαίων και μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων, ενώ το πρόγραμμα θα αφορά στην επιδότηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα δεσμεύονται να αποδείξουν πως η επένδυση θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 40% και 30% έως 35% μειωμένες εκπομπές άνθρακα.
Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα είναι στον αέρα τον επόμενο μήνα θα αφορά στην επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης για την παραγωγή ενέργειας, με τα κεφάλαια σε αυτή την περίπτωση να διαμορφώνονται σε 260 εκατ. ευρώ. Η κ. Σδούκου παραδέχτηκε πως τα εμπόδια ενεργειακής μετάβασης των ξενοδόχων, το υψηλό κόστος ενέργειας και η δυσκολία πρόσβασης στο δίκτυο, είναι αντικειμενικά, για αυτό και τα εργαλεία του κράτους «είναι χρηματοδοτικά και ρυθμιστικά». Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε κορεσμένα δίκτυα, είναι γεγονός πως θέλουν να μπουν φωτοβολταϊκά σε πολλές επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει εντολή σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ στο δίκτυο».
Πρωτοβουλίες για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων σχεδιάζει και το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει αλλαγές στην πιστοποίηση και τον έλεγχο των επενδύσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο. Ο υπουργός σημείωσε ενώπιον των μελών του ΣΕΤΕ ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αξιολόγηση του εκάστοτε επενδυτικού πλάνου, αλλά του ελέγχου της πιστοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ολόκληρη η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια, ενώ προσεχώς νομοθετείται διάταξη που θα δίνει μία τελευταία ευκαιρία να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο έργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό πριν από το 2010.
Για τη μείωση αυτών των καθυστερήσεων, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί την αξιολόγηση των σχεδίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε ο οριστικός πίνακας των επιλέξιμων σχεδίων να αναρτάται αμέσως όταν λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, ενώ θα τυποποιηθούν οι επιλέξιμες δαπάνες. Βάσει αυτών των αλλαγών, που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου, η διάρκεια αξιολόγησης θα μειωθεί από ένα έως δύο χρόνια. «Από εδώ και πέρα τα κριτήρια θα είναι απόλυτα αντικειμενικά και μεγάλη βαρύτητα θα έχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ξενοδοχειακής μονάδας που θα θέλει να ενταχθεί. Θα ισοδυναμεί με περισσότερα μόρια στην περίπτωση που έχει χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και χαμηλή ποσότητα αποβλήτων», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο projects συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, έργα 4,5 δισ. έχουν καταταγεί στις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ στον τελευταίο κύκλο του αναπτυξιακού εντάχθηκαν έργα 1 δισ. ευρώ.
Και νέα ρύθμιση για το Airbnb
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προανήγγειλε τη νομοθέτηση νέας ρύθμισης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
«Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να εξειδικευτεί το μέτρο σε επίπεδο θέσπισης ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε, θυμίζοντας πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει πως στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
Πρόκειται για μία διάταξη που δεν είχε αρχικά προβλεφθεί και εισήχθη μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών. Κατά την υπουργό, τα μέτρα φορολόγησης του Airbnb είναι αντίστοιχα των ξενοδοχείων και, μάλιστα, η φορολόγηση των βιλών είναι αντίστοιχη με αυτή των ξενοδοχείων πέντε αστέρων.
Επίσης, σύντομα θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που θα βάλει «ξεκάθαρες βάσεις για τη χρήση της γης στην τουριστική ανάπτυξη. Θα δίνει κατευθύνσεις και για τα Περιφερειακά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διάχυση των πόρων, σταθερότητα και σαφές πλαίσιο για την επενδυτική δραστηριότητα».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, τα έσοδα από τον τουρισμό θα υπερβούν το 2023 τα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια. Πρόκληση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπου κατευθύνεται το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει 15% πρόσθετο τζίρο σε κάθε επιχείρηση, όπως δείχνει έρευνα της McKinsey. «Σε ό,τι έχει να κάνει με το πολύ σημαντικό μη μισθολογικό-ασφαλιστικό κόστος, επίσης κι εκεί έχουμε δει μειώσεις της τάξης των 4,5 μονάδων και θα μειωθεί κατά μία μονάδα ακόμη μέσα στην τρέχουσα 4ετία και εφόσον πετύχουμε τους στόχους ως προς τη φορολογική συμμόρφωση, πρέπει να κατανεμηθεί πιο ισόρροπα και πιο δίκαια το φορολογικό βάρος σε όλους και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα», πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί