Νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, έως και δύο βαθμίδες, αναμένει η Goldman Sachs, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εάν δεν επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές. Επιπλέον, η ανάλυση της Goldman Sachs δείχνει ότι το δημόσιο χρέος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η ποιότητα των εθνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι από τους σημαντικότερους καθοριστικούς παράγοντες στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατικών ομολόγων.

Η αύξηση του ΑΕΠ, η ανεργία και ο πληθωρισμός διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, αλλά η συμβολή τους στη μεταβολή των αξιολογήσεων είναι μικρή.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, οι οίκοι αξιολόγησης εστιάζουν ιδιαίτερα στη δημοσιονομική δυναμική των χωρών, ειδικά στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης σχετικά με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τη συσσώρευση δημόσιου χρέους.

Το μοντέλο της Goldman Sachs προβλέπει αναβαθμίσεις, κατά μία με δύο βαθμίδες, το ερχόμενο διάστημα για πολλές χώρες. Το χρέος του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ενδέχεται να αναβαθμιστούν εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές των χωρών αυτών και οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες βελτιωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Η Goldman Sachs διαπιστώνει επίσης ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ των τριών κορυφαίων οίκων αξιολόγησης (Moody’s, Fitch, S&P) σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των χωρών. Τον Μάρτιο, το μακροπρόθεσμο χρέος 12 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση της Goldman Sachs έχει ίδια διαβάθμιση και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Έξι χώρες έχουν την ίδια βαθμολογία από δύο οίκους, με την τρίτη βαθμολογία να διαφέρει κατά μία μόνο βαθμίδα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκτός από αυτήν της Νέας Ζηλανδίας. Το πορτογαλικό και το ισπανικό μακροπρόθεσμο χρέος βαθμολογούνται διαφορετικά και από τους τρεις οίκους.

Το δημόσιο χρέος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι μακροοικονομικές μεταβλητές καθώς και οι δείκτες μέτρησης της ποιότητας των θεσμών των χωρών και της δύναμης της κυβέρνησης είναι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των ανεπτυγμένων χωρών, τονίζει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα, τέλος, με τις εκτιμήσεις της,  το 2018, οι χώρες με χαμηλές αξιολογήσεις από τους οίκους θα μπορούσαν να απολαύσουν τα διάφορα οφέλη των αναβαθμίσεων εάν οι κυβερνήσεις τους αντισταθούν στον πειρασμό να μην εφαρμόσουν άλλες μεταρρυθμίσεις και εάν οι οικονομικές προοπτικές συνεχίσουν να είναι θετικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Credit Suisse διακόπτει την κάλυψη μετοχών γνωστών ναυτιλιακών εταιριών (και ελληνικών)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Credit positive» για την Alpha Bank η πώληση δανείων στην B2Holding

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Moody’s: «Πιστωτικά θετικός» ο αντίκτυπος των IFRS9 για τις ελληνικές τράπεζες