ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών οδηγεί σε αναβάθμιση, ενώ οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι ευνοϊκές. Κλειδί θα είναι η έναντη της αγοράς στο club των αναπτυγμένων αγορών, πιθανώς στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026», εξηγεί ο Παπαγεωργίου.
«Παραμένουμε θετικοί για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς μετοχών από το 2024 και μετά, καθώς η αγορά έχει ξεκινήσει το έτος με θετικό πρόσημο (ο δείκτης του ΧΑΑ αυξήθηκε κατά 11% από τις αρχές του έτους), καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να δουν πέρα από τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις αβέβαιες προοπτικές αναφορικά με την πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών», συνεχίζει ο αναλυτής της NBG Sec.
Κατά την άποψή τους, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις των ελληνικών κεφαλαιαγορών κατά τη διάρκεια του 2024-2620 είναι:
α) η αναπτυξιακή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον,
β) η αναβάθμιση του ΧΑΑ σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς και η ένταξή του στους σχετικούς δείκτες,
γ) η επικείμενη διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ημερήσια αξία των συναλλαγών.
Το αναθεωρημένο μοντέλο αποτίμησης δίνει μια νέα τιμή-στόχο στα 6,30 ευρώ από 4,45 ευρώ προηγουμένως, κυρίως ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις εκτιμήσεις τους, τόσο για τα κέρδη, όσο και για το λειτουργικό κόστος.
Καθώς η νέα τιμή στόχος υποδηλώνει τώρα περιθώριο ανόδου 24% από τα τρέχοντα επίπεδα, αναβαθμίζει την αξιολόγησή μας για την ΕΧΑΕ σε οutperform από neutral προηγουμένως.
Όσον αφορά τη σχετική αποτίμησή της, η EXAE διαπραγματεύεται σήμερα με έκπτωση περίπου 35% έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της σε όρους P/E για το 2025 και EV/EBITDA, καθώς και με έκπτωση 16% σε όρους P/BV. Ταυτόχρονα, η ΕΧΑΕ είναι λιγότερο μοχλευμένη από τους διεθνείς ομολόγους της, ενώ προσφέρει υψηλότερη μερισματική απόδοση το 2024-2025.
«Ενδεικτικά, αν αποτιμούσαμε την ΕΧΑΕ με βάση τον δείκτη EV/EBITDA για το 2025, η τιμή στόχος θα διαμορφωνόταν στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή», υπογραμμίζει ο Παπαγεωργίου.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς/ΑΕΠ και η ταχύτητα συγκλίνουν προς τις ανεπτυγμένες αγορές
Η κεφαλαιοποίηση της ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών από το χαμηλό 24% το 2016 σε 42% το 2023.
Παρά τη βελτίωση, ο δείκτης παραμένει πολύ χαμηλότερα από αυτόν των ανεπτυγμένων αγορών.
Ωστόσο, δεδομένης της μεταρρυθμιστικής, φιλικής προς την αγορά κυβέρνηση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το γ’ τρίμηνο πέρυσι, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η σύγκλιση του ΧΑ προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι πολύ πιθανή.
Σημειώνει ότι η αναβάθμιση σε IG έχει ήδη οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών (πιθανώς στα τέλη του 2025-αρχές του 2026), γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα βασικό καταλύτη απόδοσης.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά
Στυλιανίδης: Δίνουμε 154 εκατ. ευρώ για τις άγονες γραμμές
Γιάννης Κούστας: Δωρεά 3 εκατ. ευρώ του εφοπλιστή για το πρώτο Κέντρο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βραζιλία: Ποινική δίωξη σε Μπολσονάρου και 36 άλλα πρόσωπα για απόπειρα πραξικοπήματος
- Πιστόριους: Απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος καγκελάριος με το SPD
- Γκάρι Γκένσλερ (Πρόεδρος SEC): Παραιτείται την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Ιταλία: Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν επισκεπτόταν την χώρα