Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Νάγκελ (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Παρελθόν το «άπληστο θηρίο» αλλά θέλει προσοχή

Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank)

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesban, Γιοακίμ Νάγκελ, υποστηρίζοντας την τελευταία μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Θεωρούμε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα βελτιωθεί, ειδικά με την πτωτική τάση των μισθών στην ευρωζώνη», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Και εδώ τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της  ΕΚΤ πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, ακόμη και όταν η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβραδυνθεί στο 2% έως το τέλος του επόμενου έτους.

«Γνωρίζω δυστυχώς ότι αυτή είναι η σωστή τακτική με τον πληθωρισμό. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, διότι ως κεντρική τράπεζα υπάρχουν πολλά πράγματα, όπως οι τιμές της ενέργειας, τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε».

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης μίλησε δύο ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον Ιούνιο και επιβεβαίωσε τις οικονομικές προβλέψεις που βλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος και 1,9% το 2026.

Ο Νάγκελ, ο οποίος συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός υπήρξε ένα «άπληστο θηρίο» στο παρελθόν, αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει.

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024

Κίνα κατά ΗΠΑ για τις αυξήσεις δασμών: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εταιρειών μας»

Αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024