• Οικονομία

    Νάγκελ (ΕΚΤ): Ενδέχεται η επόμενη μείωση των επιτοκίων να μη γίνει σύντομα

    • Bloomberg

    Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank)


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά σύντομα τα επιτόκια, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα υποχωρεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρο της Bundesbank, Ιωακίμ Νάγκελ.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί, καθώς επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία και πιέσεις στις τιμές, ανέφερε ο Nagel σε ομιλία του στη Λειψία τη Δευτέρα.

    Επανέλαβε μάλιστα την επικρατούσα άποψη της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει δεδομένων και σε βάση συνεδρίασης.

    «Μεταφορικά μιλώντας: Δεν μας βλέπω σε μια κορυφή βουνού από την οποία αναπόφευκτα θα κατέβουμε», σημείωσε ο Nagel.

    «Μάλλον, μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή, όπου πρέπει ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για μια περαιτέρω κατάβαση», συμπλήρωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι ακολουθώντας τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Σουηδίας και της Ελβετίας, που ήταν οι πρώτες που μείωσαν νωρίτερα φέτος τα επιτόκιά τους, η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των τριών επιτοκίων την Παρασκευή, κατά 0,25%.

    Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Νάγκελ, Gabriel Makhlouf, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης.

    Σύμφωνα με τον Νάγκελ, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνθεί σταδιακά προς τον στόχο της ΕΚΤ και θα φθάσει το 2% μέχρι το τέλος του 2025 – αν και αργότερα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

    Το «θηρίο» που λέγεται πληθωρισμός

    Γενικά επικρατεί επιφυλακτικότητα και συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Νωρίτερα  σήμερα, ο Σλοβάκος Peter Kazimir δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού» και υποστήριξε ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα είναι κομβικής σημασίας για τους αξιωματούχους, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα περικόψουν περαιτέρω τα επιτόκια ή όχι.

    Μάλιστα, ο Λετονός Martins Kazaks, σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

    Σημειώνεται ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, είχε επισημάνει την πιθανότητα μείωσης ήδη από τον Ιανουάριο.

    Οι αξιωματούχοι χαιρέτησαν αυτή την προοπτική με τόση βεβαιότητα, όπου η αλλαγή πλεύσης την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις αγορές.

    «Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Στόχος μας είναι να τον περιορίσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», σχολίασε η επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με την κριτική που δέχτηκε για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης: 

    EKT: H Λαγκάρντ προσγείωσε τις αγορές- Τα στοιχήματα για τις επόμενες μειώσεις

    Bloomberg: Πώς οι χώρες της κρίσης Eλλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία πέρασαν στην αντεπίθεση

    Ebury: Εκλογές και ισχυρά δεδομένα στις ΗΠΑ χτυπούν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών

     



    ΣΧΟΛΙΑ