ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μάτια τους στραμμένα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναμένεται να έχουν σήμερα χιλιάδες επιχειρηματίες, μέτοχοι επιχειρήσεων και έμποροι, καθώς θα δουν το όνομά τους να βγαίνει στα «μανταλάκια».
Η λίστα των μεγαλοοφειλετών – που «αναθεωρείται» για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2019 – περιέχει χιλιάδες οφειλέτες της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, καθώς έχουν απλήρωτα και αρρύθμιστα χρέη άνω των 150.000 ευρώ και δεν αποκρίθηκαν στο πρόσφατο e- mail του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για εμφανιστούν, να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, αλλά και να αποφύγουν τη δημόσια «διαπόμπευση».
Η δημοσιοποίηση της λίστας αναμένεται να «φουντώσει» τόσο το επιχειρηματικό όσο και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την ελληνική… πραγματικότητα. Άλλωστε από το 2019 που αναρτήθηκε τελευταία φορά η λίστα έως και σήμερα έχουν μεσολαβήσει «καυτές» εξελίξεις στο ελληνικό επιχειρείν.
Η πασίγνωστη οικογένεια με τα χρέη των 800 εκατ.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η περίοδος. Στη λίστα (πέραν των γνωστών προσώπων αρκετοί εξ αυτών δεν είναι καν εν ζωή και επιχειρήσεις που έχει πτωχεύσει εδώ και χρόνια) αναμένεται να εμφανιστούν γνωστές εταιρείες που κάποτε μεσουρανούσαν και πασίγνωστες επιχειρηματικές οικογένειες με τεράστια χρέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα αναμένεται να περιέχει και τα ονόματα της πασίγνωστης ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας, που δραστηριοποιούνταν στο λιανεμπόριο και τον φαρμακευτικό κλάδο, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά επιπλέον 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ανάρτηση των προσωπικών τους στοιχείων επιτρέπεται μόνο στη συγκεκριμένη λίστα, γι’ αυτό και δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα (και δεν μπορούν να γραφτούν) τα ονόματά τους.
Λίστα με ονόματα και διευθύνσεις
Εντός της ημέρας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ολόκληρο τον κατάλογο με τους ΑΦΜ, τα ονοματεπώνυμα, τις αρχικές οφειλές, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά και το συνολικό χρέος προς το ελληνικό δημόσιο..
Σε διπλανή στήλη θα αναγράφονται και τα χρέη του φυσικού ή του νομικού προσώπου προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών σε όλο τον κόσμο και εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ έχει λάβει πρόσφατα μια τεράστια λίστα από Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού από 76 διαφορετικές χώρες.
Η λίστα, στο πλαίσιο της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών (ΠΣΑΑ) μεταξύ της Αρμόδιας Αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Αρμόδιων Αρχών περιλαμβάνει στοιχεία από 2016 έως και το 2020, ανάλογα με το πότε η κάθε χώρα υπέγραψε τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών.
Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε έλεγχο των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι 76 χώρες, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στις λίστες έχουν δηλωθεί και στην Ελλάδα. Φυσικά, η ύπαρξη Ελλήνων καταθετών στα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού δεν συνεπάγεται πως πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή «μαύρου» χρήματος, κάτι το οποίο ισχύει ακόμα και για τους φορολογικούς παραδείσους.
Διαβάστε επίσης
Έφοδος των «ράμπο» της εφορίας σε Μύκονο και κοσμοπολίτικα νησιά – Το σχέδιο για εντατικούς ελέγχους
ΑΑΔΕ: Έκδοση λογαριασμού κάθε μήνα – Πως θα φαίνονται πληρωμές και χρέη χωρίς επίσκεψη στην εφορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας