ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναχιου: Συγχαρητήρια για την ελληνική οικονομία – Πιερρακάκης: Ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
«Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικό παράδειγμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σίγκφριντ Μουρεσάν, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε η εξαμελής αποστολή στην Ελλάδα.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ευρωβουλευτές της ομάδας εργασίας των Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) που εξετάζει την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι συμμετέχοντες είχαν επαφές με υπουργούς, ελεγκτικές αρχές, ενώ επισκέφτηκαν έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μουρεσάν τόνισε ότι «η Ελλάδα, με ποσοστό απορρόφησης άνω του 50%, είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος όσον αφορά στο ποσό των χρημάτων που λαμβάνει κατά κεφαλήν» και ότι «η Ελλάδα είναι επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά στην εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων και έχει προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην κινητοποίηση αυτών των κονδυλίων».
Ανέφερε, επίσης, ότι «οι επιδόσεις αυτές αποτυπώνουν πραγματική πρόοδο στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας ενόψει των σημερινών προκλήσεων, από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 έως τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
«Ήταν εποικοδομητικές οι ημέρες που βρεθήκαμε στην Ελλάδα, κατά τις οποίες εξετάσαμε προσεκτικά την εφαρμογή του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0″», είπε, προσθέτοντας ότι είχαν συναντήσεις με «εθνικές αρχές και ενδιαφερόμενους φορείς», προκειμένου «να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι τα απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα της χρηματοδότησης του ΜΑΑ, μέσω των επισκέψεων μας σε δύο σημαντικά έργα» (σ.σ.: πρόκειται για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΑΔΜΗΕ, το οποίο αναβαθμίζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος και την αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη DΕΜΟ Pharmaceuticals, εταιρεία που επωφελείται από επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό).
«Τα έργα αυτά», όπως είπε ο κ. Μουρεσάν, «αποτελούν σαφή παραδείγματα της επιτυχίας της Ελλάδας στην αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ, οδηγώντας σε πραγματικά αποτελέσματα».
«Είδαμε επιτόπου πώς τα κεφάλαια ανάκαμψης συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Επικροτώ τις ελληνικές Αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τους πλείστους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτού του φιλόδοξου σχεδίου», είπε.
Στην εξαμελή αντιπροσωπεία συμμετείχαν, εκτός του κ. Μουρεσάν, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, μέλος και της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) και οι: Karlo Ressler (ΕΛΚ, Κροατία, BUDG), Matja Nemec (ΕΛΚ, Σλοβενία, BUDG), Enikő Győri (Πατριώτες , Ουγγαρία, ECON) και Anouk van Brug (Renew, Ολλανδία, BUDG-ECON).
Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή των Ελλήνων και συζητήσεις με τον διοικητή του Ελληνικού Οργανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ), της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων (ΓΕΠΟΕΤ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται για τον λόγο αυτό αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόμοιες επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα κράτη μέλη τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης
Γ. Φλωρίδης: Επιταχύνεται η εκκαθάριση εκκρεμών αγωγών 500.000 πολιτών κατά του e-ΕΦΚΑ
Έρευνα ΕΤΕ: Τα 23 ευάλωτα στους δασμούς ελληνικά προϊόντα που εξάγουμε στις ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
