• Οικονομία

    Μοσκοβισί: Εποπτεία και μετά το πρόγραμμα διάσωσης

    • NewsRoom
    Μοσκοβισί


    Για την πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια μίλησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε άρθρο του που φιλοξενείται στα «ΝΕΑ». Αναγνώρισε ότι το ανθρώπινο κόστος της κρίσης ήταν πολύ υψηλό προσθέτοντας ωστόσο ότι τα επιτεύγματα του προγράμματος είναι σαφή.

    Αναφέρθηκε στο γεγονός πως «ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ έχει σχεδόν εξαλείφει».

    Όπως έγραψε πρόκειται για «μια σειρά πρωτόγνωρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για μια πιο σταθερή Ελλάδα».

    Παρόλα αυτά ο επίτροπος προειδοποίησε ότι το δημόσιο χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ παραμένει πρόβλημα, «το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά».

    Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

    Μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. «Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ