ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων για την ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
H επενδυτική τράπεζα αναφέρει σε σημείωμά της ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, δείχνουν επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών και τα συνόδευσαν ενδείξεις για ταχεία επιδείνωση της οικονομίας. Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley είναι πολύ πιθανό να πείσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους της ΕΚΤ να προχωρήσουν σε παύση τον Σεπτέμβριο.
Στροφή από την Morgan Stanley
Πρόκειται για αλλαγή γραμμής από ην επενδυτική τράπεζα, η οποία σε προηγούμενο σημείωμά της θεωρούσε πιο πιθανό το σενάριο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον όμως θεωρούν ότι η ένατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο Ιούλιο θα είναι και η τελευταία.
«Αλλάζουμε την εκτίμησή μας για την ΕΚΤ και αναμένουμε παύση τον Σεπτέμβριο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών ο Jens Eisenschmidt. «Βλέπουμε τώρα το τελικό επιτόκιο στο 3.75%.
Στην ίδια γραμμή πάντως κινούνται και οι αγορές όπως και οι traders, που εγκαταλείπουν το ευρώ. Πλέον τα στοιχήματα για μία νέα αύξηση στις 14 Σεπτεμβρίου είναι ένα προς τέσσερα. Βέβαια, η παύση του Σεπτεμβρίου, για τους traders, δεν σημαίνει απαραίτητα τέλος των αυξήσεων, καθώς το σενάριο για μία ακόμη αύξηση κατά 0,25 και το τελικό βασικό επιτόκιο στο 4% παραμένει ισχυρό.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ο Eisenschmidt και οι συνάδελφοί του σημείωσαν ότι η πτώση του πληθωρισμού των υπηρεσιών τον Αύγουστο στο 5,5% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα θα μπορούσε αποτελέσει ένας κρίσιμος παράγοντας για το επιχείρημα ότι η κορύφωση του υποκείμενου πληθωρισμού -που δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα- ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι το μακροοικονομικό σκηνικό μετατρέπεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις πραγματικές αποδόσεις – οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, δεδομένου, όπως αναφέρει, του «μειούμενου κινδύνου επίμονου πληθωρισμού καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ».
Σημειώνεται ότι με την τελευταία αύξηση του Ιουλίου κατά 0,25 τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκαν στο 4,25% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3.75%.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου έδειξαν αμετάβλητους στο 5,3% τους δείκτες στις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση στο 5.1%.
Παρ’ όλα αυτά ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει ασταθείς τιμές όπως των τροφίμων και της ενέργειας, έδειξε σημάδια υποχώρησης, από το 5,5% τον Ιούλιο στο 5,3% τον Αύγουστο.
Διαβάστε επίσης:
Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ – Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό