ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί οίκοι και αγορές προσδοκούν κύμα μεταρρυθμίσεων το 2025 – Όπλο η ανάπτυξη για τολμηρές αλλαγές
To πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει περιορισμένο λόγω του αυξημένου βάρους του χρέους, επισημαίνει η Moody’ s σε ανάλυσή της, υποδεικνύοντας παράλληλα τις «μέτριες» προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα.
Στην ετήσια έκθεσή της, η Moody’s επανέλαβε τις επικαλούμενες τις δεσμεύσεις της νεοεκλεχθείσας κυβέρνησης για ενίσχυση των επενδύσεων και μείωση των φορολογικών συντελεστών, λέγοντας ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
«Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, θα συμβάλλει στη στήριξη των ευρωπαίων και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα», δήλωσε ο Kathrin Muehlbronner, ανώτατος αξιωματούχος της Moody’s.
«Το χρέος της χώρας και να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση μεσοπρόθεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι σε διαδικασία βελτίωσης, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται, αν και διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Moody’ s η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Τυχόν ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο θα ήταν επίσης θετική.
Αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση θα ήταν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να αντιστρέψει τις προηγουμένως συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή εάν επανεμφανιστούν οι εντάσεις με τους πιστωτές.