ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
UBS, BofA, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Alpha Finance και Eurobank Equities: Τι προτιμούν από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Moody’s για την Ελλάδα η οποία, όπως τονίζει ο οίκος, θα βρει το «πάτημα» σε τουρισμό και επενδύσεις επισημαίνοντας μάλιστα πως το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα βοηθήσει ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία.
«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τη δυναμική στην ευρωζώνη. Μέχρι το τέλος του 2022, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να είναι 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του, ενώ στην ευρωζώνη θα είναι μόνο 1,1% πάνω από αυτό», τονίζει σε σημερινή έκθεση ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics Michael Grammatikopoulos.
Ο οικονομολόγος επισημαίνει πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του οίκου αλλά και της αγοράς, και κινείται πλέον 3% πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδα, τη στιγμή που το ΑΕΠ της ευρωζώνης βρίσκεται μόλις 0,8% πάνω.
Στο 5,7% το ελληνικό ΑΕΠ το 2022
«Συνδυάζοντας αυτές τις υποθέσεις, το καλύτερο σενάριο της προηγούμενης έκθεσής μας τον Απρίλιο είναι τώρα το βασικό: Το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2022 και 1,9% το 2023», επισημαίνει ο αναλυτής, προσθέτοντας πως οι πρόσφατες προβλέψεις της Ε.Ε, της ελληνική κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρκετά χαμηλές καθώς κινούνται από το 3,2% έως το 4,5% για το 2022.
Ο οίκος αναμένει πάντως επιβράδυνση της δυναμικής το τέταρτο τρίμηνο καθώς και ένα αδύναμο 2023, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τον assistant director της Moody’s Analytics, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, για την Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό χρέος σημαίνει σταθεροποίηση των spreads καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξάνονταν παράλληλα με την πορεία των επιτοκίων.
Η δημιουργία μηχανισμών για τη στήριξη της νομισματικής σταθερότητας στην Ε.Ε είναι ζωτικής σημασίας, όπως υπογραμμίζεται και από την τρέχουσα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι η φύση του TPI είναι παρόμοια με το παλαιότερο πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ, το οποίο αποτέλεσε απάντηση στην αναταραχή μετά την πρώτη ελληνική διάσωση. Όταν το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι οι κινήσεις στα spreads είναι αδικαιολόγητες, συν η χώρα ικανοποιεί σύνολο δημοσιονομικών και μακροοικονομικών συνθηκών, η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα. Ωστόσο, ο αριθμός των ομολόγων που θα αγοραστούν δεν θα αποκαλυφθεί και δεν θα είναι τόσο μεγάλος ώστε η αγορά να επηρεάσει τη σταθερότητα των τιμών.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις για την Ελλάδα από την αύξηση των επιτοκίων, ο οίκος τονίζει ότι θα ωθήσει υψηλότερα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και θα «ξεφουσκώσει» κάπως την αγορά κατοικίας καθώς τα δάνεια γίνονται πιο σπάνια.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο – Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο