Ως «πιστωτικά θετικό γεγονός» αξιολογεί την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα ο οίκος Moody’s, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η έγκριση του «σχεδίου Ηρακλής» για τις τράπεζες αποτελεί ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος Moody’s αναφέρει συγκεκριμένα ότι η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά και την έγκρισή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οδηγεί στη βελτίωση των παραμέτρων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αποπληρωμή δανείων ύψους περί τα 2,7 δισ. ευρώ θα μειώσει τις επιτοκιακές δαπάνες της χώρας και θα επιμηκύνει οριακά τη μέση ωρίμανση του χρέους της, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του.

Η πρόωρη αποπληρωμή, επισημαίνει επίσης η Moody’s, έρχεται μετά την άρση των capital controls, την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, την έγκριση του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και εν μέσω γενικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Οι τρέχουσες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχονταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 γύρω στα 8,4 δισ. ευρώ και η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ θα απαλλάξει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ το 2019 και 2020, σημειώνει η Moody’s.

Συμπληρώνει δε ότι, αν και το ΔΝΤ είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (με τα δάνεια προς το ΔΝΤ να αντιστοιχούν στο 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), η πρόωρη αποπληρωμή είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive) επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι 4,9%. Δηλαδή σημαντικά υψηλότερο από το επιτόκιο που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια που έχει πάρει από τον ESM και τον EFSF, το μέσο επιτόκιο των οποίων είναι 1,4%.

Το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι επίσης υψηλότερο του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου, στην επανέκδοση του οποίου προχώρησε η Ελλάδα τον Οκτώβριο και το οποίο έχει απόδοση 1,5%, αλλά και του 1,9% της απόδοσης του 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε τον Ιούλιο.

Αποπληρώνοντας νωρίτερα μέρος του χρέους της προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα υπολογίζει να εξοικονομήσει γύρω στα 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% των δαπανών της για την καταβολή τόκων.

Ωστόσο, μένει να αποπληρωθούν κύριο κεφάλαιο και τόκοι προς το ΔΝΤ 1,9-2,0 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2021-23 και γύρω στα 300 εκατ. ευρώ το 2024, υπογραμμίζει η Moody’s.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον οίκο, η πρόωρη αποπληρωμή καθιστά εύκολα διαχειρίσιμη την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ακόμη ότι από το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής της χώρας και μετά, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση έχει αντλήσει 9 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων με όλο και χαμηλότερα επιτόκια.

Σημαντικότερη εξέλιξη η έγκριση του «σχεδίου Ηρακλής»

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Moody’s, η εφαρμογή του προτεινόμενου από την κυβέρνηση σχεδίου προστασίας ενεργητικού (APS) για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 10 Οκτωβρίου, είναι δυνητικά ακόμη πιο σημαντική και από την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Το APS θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), τα οποία, τον Ιούνιο του 2019, ανέρχονταν γύρω στο 43,6% του συνόλου των δανείων τους και αποτελούν αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Κι αυτό γιατί, παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο σχηματισμός νέων NPEs μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο δανειακό πρόβλημα απ’ όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος.