Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Moody’s: Σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας – «Καμπανάκι» για το χρέος

Εκλογές στη Γαλλία: Μαρίν Λεπέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Εμανουέλ Μακρόν

Μαρίν Λεπέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Εμανουέλ Μακρόν

Σε κίνδυνο βρίσκεται η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πολιτική ρευστότητα να επιδεινώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά μεγέθη και το χρέος της, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service.

Η εταιρεία αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η προοπτικές της χώρας μπορεί να μειωθούν σε αρνητικές από σταθερές, εάν παρατηρηθεί μεγαλύτερη επιδείνωση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία μάχεται να ισορροπήσει, στον απόηχο μιας “σκιώδους” εκλογικής αναμέτρησης, όπου κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Μια πρωτοφανής κατάσταση

Η οικονομία της Γαλλίας βρίσκεται τώρα στο κενό, μέχρι να προκύψει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και πώς θα αντιμετωπίσει το μη βιώσιμο χρέος της.

Τα εκλογικά αποτελέσματα οδήγησαν τη Γαλλία σε “μια πρωτοφανώς δύσκολη κατάσταση”, σημειώνουν οι αναλυτές της Moody’s, συμπεριλαμβανομένης της Sarah Carlson, η οποία περιγράφει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ως “credit negative”.

Η δυνατότητα πληρωμής του χρέους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του πιστωτικού προφίλ της Γαλλίας από τον οίκο, δεδομένης της ιδιότητας του αποθεματικού νομίσματος.

Παρόλο που έχει ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει εκτιναχθεί μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά το αποτέλεσμα-σοκ των ευρωεκλογών και την εκτίναξη της ακροδεξιάς.

Ανησυχία για την αγορά ομολόγων

Η κατά πολλούς “επιπόλαιη” και ριψοκίνδυνη απόφαση του Μακρόν, οδήγησε σε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων.

Το αυξημένο βάρος του χρέους της Γαλλίας, αυξάνει την έκθεσή της σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών τόκων για τα ομόλογα της χώρας, προειδοποιεί η Moody’s.

Οι γαλλικές ανατροπές, έχουν αυξήσει την ανησυχία σχετικά με το εάν οι αποδόσεις αποζημιώνουν ορθώς τους κατόχους ομολόγων, ενώ απογοητευμένοι δηλώνουν οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ανορθόδοξες και ακραίες δημοσιονομικές πολιτικές, που μάλιστα κερδίζουν έδαφος.

Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η ασταθής κατάσταση θα βρίσκεται στο προσκήνιο έως το καλοκαίρι του 2025, καθώς το σύνταγμα απαγορεύει στον πρόεδρο να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο πριν περάσει ένας χρόνος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στη Γαλλία: Οι επιστροφές, οι εκπλήξεις και οι μετριοπαθείς

Γαλλία: Ανακούφιση στην Ευρώπη, ανησυχία στις αγορές – Οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας

UBS: Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των γαλλικών εκλογών και οι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας