ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί οίκοι και αγορές προσδοκούν κύμα μεταρρυθμίσεων το 2025 – Όπλο η ανάπτυξη για τολμηρές αλλαγές
Με μεταρρυθμίσεις και όχι με ροδοπέταλα είναι στρωμένος ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με τη Moody’s η οποία σε ειδική έκθεση, ακτινογραφεί την πορεία 28 χωρών, «έκπτωτων αγγέλων» όπως τις χαρακτηρίζει που από το 1995 έχασαν το προνόμιο της επενδυτικής βαθμίδας. Για όσες ανέκτησαν τη βαθμίδα ο καθοριστικός παράγοντας ήταν οι βαθιές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, η οποία έχασε πριν από σχεδόν 13 χρόνια την επενδυτική βαθμίδα, η Moody’s αναφέρει πως ορισμένες χώρες έχουν πετύχει πρόοδο και αναμένει μάλιστα αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της βελτίωσης της εικόνας στο χρηματοπιστωτικό τομέα. «Η Ελλάδα για παράδειγμα» αναφέρει ο οίκος «έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αν και το χρέος παραμένει επίμονα υψηλό.
Η συνέχιση πολιτικών που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις καθώς και η δέσμευση στη δημοσιονομική εξυγίανση, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, θα ήταν πιστωτικά θετική εξέλιξη» σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Όπως μάλιστα προσθέτουν, πιστωτικά θετική θα ήταν και η περαιτέρω βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο.
Να σημειωθεί πως η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος μεταξύ των τεσσάρων (Moody’s, S&P, Fitch και DBRS) οίκων που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ ως «αξιολογητές» των τίτλων για τη συμμετοχή τους ή μη στα προγράμματα της Κεντρικής Τράπεζας, που κρατά την πιστοληπτική αξιολόγηση του Δημοσίου καθηλωμένη στα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η στάση της έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό με δεδομένο πως οι τρεις άλλοι οίκοι έχουν ευθυγραμμιστεί πια στην τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τη Moody’s από τις 28 χώρες που τα τελευταία χρόνια έχασαν την επενδυτική βαθμίδα οι περισσότερες είχαν σοβαρές δημοσιονομικές αδυναμίες και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας. Οι χώρες που επέστρεψαν είχαν επίσης έναν κοινό παρονομαστή. Τη βελτίωση των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών προοπτικών με ισχυρούς μετασχηματισμούς, περιλαμβανομένων βελτιώσεων σε θεσμικά ζητήματα, ενδυνάμωση των δημοσιονομικών και των προοπτικών για την επίτευξη μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Από τη δεξαμενή των χωρών που εξετάζονται στη μελέτη δώδεκα έχουν ήδη επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα σε ένα χρονικό διάστημα που κινείται από 3 – 14 χρόνια. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμπληρώνει ήδη 13 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τον οίκο Κύπρος και Παραγουάη είναι δύο περιπτώσεις που ξεχωρίζουν ως πρώην «έκπτωτοι άγγελοι» που βελτίωσαν ουσιαστικά τους δείκτες τους. Στον αντίποδα η Ιταλία έχει αρνητική προοπτική (outlook) στην αξιολόγηση εξαιτίας προκλήσεων που σχετίζονται με τη δημοσιονομική και την αναπτυξιακή της προοπτική.
Εν γένει η εμπειρία έχει δείξει πως η δημοσιονομική ισχύς είναι κλειδί όταν μια χώρα που έχει χάσει την επενδυτική βαθμίδα θέλει να την ανακτήσει καθώς εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως τους επενδυτές είναι να γνωρίζουν πως η χώρα είναι σε θέση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Βασικοί δείκτες είναι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, οι ετήσιες πληρωμές για τόκους ως ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης που είναι ενδεικτικοί της δυναμικής της κάθε χώρας για άνετη αποπληρωμή.
Οι δημοσιονομικές αδυναμίες μπορεί να υποδηλώνουν γενικότερες αδυναμίες σε μια οικονομία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος. Όπως εκτιμά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κρίση της ευρωζώνης, η οποία δημιούργησε αρκετούς έκπτωτους αγγέλους, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (Ba3 με θετική προοπτική), η Πορτογαλία (Baa2 με σταθερή προοπτική), η Ιρλανδία (A1 με θετική προοπτική), η Κύπρος και Σλοβενία (A3 με σταθερή προοπτική). Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μόνο λίγοι «έκπτωτοι άγγελοι», όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και τα Μπαρμπέϊντος οδηγήθηκαν και σε χρεοκοπία.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε στο 10,9% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή