ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που αναμένεται την Παρασκευή στη Βουλή, ενσωματώνοντας την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 7% τον επόμενο χρόνο, αλλά, εκτός απροόπτου χωρίς να αποκαλύπτει εκπλήξεις στο μέτωπο των πιθανών έξτρα παροχών φέτος. Την ίδια μέρα, με διαφορά αρκετών ωρών αναμένεται να μιλήσει και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s με μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα μια θετική εξέλιξη, την οποία όμως δύσκολα μπορεί να προδικάσει κανείς.
Αν και πρόκειται μεν για τον πιο αυστηρό από τους τρεις οίκους και εκείνον με τα περισσότερα περιθώρια για κάποια κίνηση, στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ή αλλαγές στα δεδομένα για την Ελλάδα που θα δικαιολογήσουν μια θετική κίνηση, η οποία εάν προκύψει θα αποτελέσει σίγουρα μια θετική έκπληξη.
Η αλήθεια είναι, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς πως οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι ιδιαίτερα πυκνές σε ροή στοιχείων και δεδομένων για την ελληνική οικονομία αλλά και προγραμματισμένες εξελίξεις που θα δώσουν ένα ικανό σήμα, αποκαλύπτοντας, το πιθανότερο μέσα στο Δεκέμβριο τα περιθώρια, για παράδειγμα, έξτρα παροχών.
Μετά τον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου αναμένεται η έκθεση των θεσμών για τη μεταμνημονιακή εποπτεία η οποία θα σκιαγραφεί τις εκκρεμότητες και τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.
Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου, με ένα σήμα προς την ελληνική πλευρά για τα δημοσιονομικά καθώς μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία τον επόμενο χρόνο.
Είναι σαφές πως ανεξάρτητα από τις γενικές κατευθύνσεις για την επιστροφή στη μεταπανδημική, δημοσιονομική, κανονικότητα η Ελλάδα που θέλει με μεγάλη ένταση να αποσπάσει όσο το δυνατόν συντομότερο από τους οίκους την επενδυτική βαθμίδα, πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα πως διορθώνει τα δημόσια οικονομικά της με μεγάλη ταχύτητα.
Αυτό σημαίνει πως σε μια τέτοια περίοδο και με την έξτρα αρνητική δυναμική που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις και το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι παροχές δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα, τουλάχιστον όσον αφορά στους οίκους και τις αγορές.
Είναι δε σαφές και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς οι αρμόδιες υπηρεσίες – όπως έχει γράψει το Mononews – πως επιδιώκεται σειρά μέτρων για να έλθει και το δημόσιο χρέος σε ένα λογαριασμό αρκετά χαμηλότερα του 200% του ΑΕΠ που το διαμόρφωσε η πανδημία.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προαγορές χρέους σχεδόν 7,3 δισ. ευρώ που θέλει να κάνει η Ελλάδα, και για τις οποίες εδώ και καιρό διεξάγονται παρασκηνιακά διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και άλλες διαχειριστικές κινήσεις στο μέτωπο του χρέους προκειμένου αυτό να υποχωρήσει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά γίνεται από το 200%, το ταχύτερο δυνατό.
Αυτό σε συνδυασμό με μια συνετή διαχείριση στο μέτωπο των ελλειμμάτων, θα «γράψει» θετικά για τους ξένους οίκους με κάποιους αναλυτές στην αγορά να δείχνουν προς τον Ιανουάριο και στην αναμενόμενη τότε έκθεση της Fitch για μια θετική έκπληξη.
Προς το παρόν, ως προς το έξτρα «μέρισμα» όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις παρακολουθούνται μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα και τελικές αποφάσεις το πιθανότερο είναι να ληφθούν το Δεκέμβριο.
Τότε θα υπάρχει σαφώς πιο σαφής εικόνα για τη δυναμική της ανάκαμψης το τρέχον έτος αφού στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, περισσότερες ενδείξεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και για το λογαριασμό του πληθωρισμού, που αντιθέτως με τις αρχικές προσδοκίες, προς το παρόν είναι ακόμη μαζί μας.
Όπως άλλωστε προκύπτει και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα, οι συνεχιζόμενες στενότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν, με την πρόεδρο της ΕΚΤ να επαναλαμβάνει το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022…
Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο επίδομα θέρμανσης
Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»