ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναθεώρησε χθες Πέμπτη την προοπτική του αξιόχρεου του τομέα των ακινήτων της Κίνας από «σταθερή» σε «αρνητική», επικαλούμενος τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις πωλήσεις.
Οι πωλήσεις αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 5% κατά τη διάρκεια των έξι ως δώδεκα επόμενων μηνών, σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης της αγοράς ακινήτων που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση δεν θα έχουν παρά «βραχεία διάρκεια».
Χθες Πέμπτη η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε έναν λόγο αναφοράς, τον συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστον αποθεματικών (RRR), που αποτελεί το μέρος των καταθέσεων που οι τράπεζες υποχρεούνται να κρατούν τα ταμεία τους, για να αναθερμανθεί η δραστηριότητα.
Το μέτρο έχει στόχο να «ωθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των υπαρχόντων ενυπόθηκων δανείων» με φόντο την κρίση στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Λάρι Χου της τράπεζας επενδύσεων Macquarie.
Πρόκειται για την τρίτη μείωση μέσα σε έναν μήνα.
Η κατάσταση στον τομέα των ακινήτων, με πολλές μεγάλες εταιρείες στα πρόθυρα πτώχευσης και ανολοκλήρωτα έργα, χαρακτηρίζεται μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη.
Για τον Moody’s, οι ανησυχίες που συνδέονται με τα οικονομικά προβλήματα της Country Garden, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων, επιτείνουν την αποφυγή «κινδύνου» από τους αγοραστές ακινήτων.
Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος θεωρείτο στέρεη από χρηματοοικονομική σκοπιά, βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της κρίσης που πλέον απειλεί την επιβίωση πολλών μεγάλων ονομάτων του τομέα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Country Garden, που κινδύνευε να βρεθεί σε στάση πληρωμών, αποπλήρωσε in extremis οφειλόμενους τόκους αξίας 22,5 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της.
Αν η εταιρεία δεν κατέβαλε το ποσό και κήρυσσε πτώχευση, θα πυροδοτούσε σοκ στον τομέα των ακινήτων, που ήδη έχει χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Τα τεράστια χρέη εταιρειών του τομέα των ακινήτων στην Κίνα εκλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια από το Πεκίνο ως μείζον κίνδυνος για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το Πεκίνο σταδιακά από το 2020 έκανε αυστηρότερους τους όρους πρόσβασής τους σε πιστώσεις, στερεύοντας τις πηγές χρηματοδότησής τους. Ακολούθησε κύμα πτωχεύσεων, με σημαντικότερη αυτή του ομίλου Evergrande, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη δυνητικών πελατών και πλήττοντας το σύνολο του τομέα, εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Στοίχημα η «διπλή» αναβάθμιση από τη Moody’s
Ευρώπη: Πονοκέφαλος για τους δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων – Έρχονται χρεοκοπίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προσβλέπει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»