Η συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης επιδρά θετικά στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνει ο οίκος Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s πρόσφατα προχώρησε σε αναβάθμιση έκπληξη που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την κίνηση της Αθήνας προς την επενδυτική κατηγορία. Οι σταθερές προοπτικές που έδωσε ο οίκος αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ενσωματωθούν και να γίνουν ορατά πλήρως τα οφέλη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η συμφωνία σχετικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης (Επόμενη Γενιά Ευρωπαϊκή Ένωση, NGEU) άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή τους από το 2021. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήραν το βέτο τους στην τελική συμφωνία, το οποίο είχαν επιβάλει επειδή αντιδρούσαν σε έναν μηχανισμό διασύνδεσης των πληρωμών από την ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Η προσθήκη μία δήλωσης, με την οποία αποσαφηνίζεται η εφαρμογή του μηχανισμού επέτρεψε στις 27 χώρες της ΕΕ να επιτύχουν την απαιτούμενη συναίνεση.

Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το ταμείο «Επόμενη Γενιά ΕΕ) επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Σε σχέση με το ΑΕΠ, τα περισσότερα κεφάλαια στήριξης θα λάβουν η Βουλγαρία (22% του ΑΕΠ), η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%), ενώ σε απόλυτα μεγέθη, τη μεγαλύτερη στήριξη θα λάβουν Ιταλία και Ισπανία, με 72 δισ. ευρώ και 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα.