ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο 4,5% έναντι 5,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη προσγειώνει τη βασική της εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος η Moody’s Analytics ενώ στο δυσμενές σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να περιοριστεί και στο 1,9%.
Σύμφωνα με την έκθεση η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, που ήδη κινείται ανοδικά τους τελευταίους μήνες και θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ ήδη πολώνει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υπερβεί το 8% το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ενώ αναμένεται σε μέσα επίπεδα να διαμορφωθεί στο 7,7% φέτος και να ομαλοποιηθεί το 2023 στα επίπεδα του 3%.
Μέχρι το τέλος του 2024, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 170% και το έλλειμμα θα πλησιάσει το μηδέν ενώ στο βασικό σενάριο το ΑΕΠ αυξάνεται 4,5% το 2022 και 2,8% το 2023. Σ
- Στο αισιόδοξο σενάριο η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία επιλύεται ταχύτερα από ότι αναμένεται, ενώ η εξασθένιση της πανδημίας και της γεωπολιτικής έντασης οδηγεί σε ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5,7% το 2022 και 3,9% το 2023.
- Στο δυσμενές σενάριο της Moody’s Analytics, επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, διατηρείται επί μακρόν η παραμονή των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα ενώ υπάρχει επιδείνωση από νέα παραλλαγή της COVID-19 τον χειμώνα και προκαλεί επιστροφή στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εντός και εκτός συνόρων. Στο δυσμενές σενάριο η πολιτική αστάθεια προκαλεί πολλαπλούς γύρους εκλογών που πλήττουν την οικονομία το 2023 και αυξάνουν σημαντικά το κόστος του χρέους. Στο σενάριο, αυτό το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται μόνο κατά 1,9% το 2022 και συρρικνώνεται 1,5% το 2023.
Διαβάστε επίσης:
Το μεγάλο μυστικό της ελληνικής οικονομίας και η ουκρανική κρίση
Έρχεται δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο ράφι