Σχέδιο για τη μονιμοποίηση της ειδικής ρύθμισης οφειλών, που περιλαμβάνει κούρεμα έως και 75% καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται στην πράξη, για φορο-υποθέσεις που καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια της χώρας. Με πρώτους υπολογισμούς αφορά σχεδόν 100.000 υποθέσεις που εκκρεμούν να δικαστούν ενώπιον του ΣτΕ, ή των διοικητικών δικαστηρίων, ή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

1

Για να αποσυμφορηθούν οι δικαστικές αίθουσες με λυμνάζουσες υποθέσεις, αλλά και για να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σημαντικά έσοδα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε δημιουργήσει με το Νόμο 4714 του 2020 μια ειδική επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών που βρίσκονται στα φορολογικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος “ζωής” της συγκεκριμένης Επιτροπής έληξε το Δεκέμβριο του 2022 και πήρε παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, γι’ αυτό όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να λύσουν την υπόθεσή τους με την εφορία εξωδικαστικά, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις έως το τέλος του μήνα.

Η αίτηση υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην ιστοσελίδα www.eefdd.gr, με την επιτροπή να εξετάζει τις ενστάσεις των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) για την επιβολή φόρων ή προστίμων. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η ένσταση έχει βάση (μετά και την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα ζητηθούν), η επιτροπή προτείνει τρόπους διευθέτησης της οφειλής, με κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων, που μπορεί να φτάσει έως και το 75%.

Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να καταβάλει το 30% της κύριας οφειλής εντός 10 εργάσιμων ημερών και στη συνέχεια ο συμβιβασμός που θα κάνει με την εφορία, μπορεί να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό σε έως και 24 δόσεις. Όσο λιγότερες δόσεις επιλέξει, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το “κούρεμα” των προσαυξήσεων (πχ εφάπαξ καταβολή κούρεμα 75%, 24 δόσεις κούρεμα 35%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για την ειδική επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών, αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Εφορία: Σχέδιο επανένταξης σε παλαιές ρυθμίσεις χρεών – Αναβίωση των 120 δόσεων