Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Μόνιμα στο 13% ο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές – Επιστροφή στο 24% ο ΦΠΑ για αναψυκτικά

Ανάσα για τον τουρισμό ο μειωμένος ΦΠΑ

Ανάσα για τον τουρισμό ο μειωμένος ΦΠΑ

Μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, στο 13% για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον πολιτισμό, αποφασίζει η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις αυτές να ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Μια σειρά από μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως είναι οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύγκριση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα υπάρχουν ανατροπές στους συντελεστές ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο δεν υπήρχε καν η πρόβλεψη για παράταση στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (στο 13%) για τουρισμό και μεταφορές.

Ωστόσο, το εν λόγω μέτρο που έπαιρνε παράταση κάθε εξάμηνο εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, φαίνεται πως μονιμοποιείται στο 13%. Δηλαδή, μέσα μαζικής μεταφοράς, διαμονή και διατροφή σε ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και σχολές χορού θα έχουν μόνιμα ΦΠΑ 13%.

Έτσι, από την Πρωτοχρονιά του 2024 γίνεται μόνιμος ο ΦΠΑ 13% σε:

Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.

Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Πολιτισμό: Τα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνoνται με μειωμένο συντελεστή.

Παράταση για καφέ και ταξί

Εξάμηνη παράταση παίρνει ο ΦΠΑ στον καφέ, δηλαδή θα παραμένει στο 13% έως και τον Ιούνιο του 2024, με τα δημοσιονομικά δεδομένα των επόμενων μηνών, να κρίνουν αν θα επιστρέψει και πότε στο 24%.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα ταξί, με τον ΦΠΑ να παραμένει στο 13% για ένα ακόμα εξάμηνο.

Πιο ακριβά τα αναψυκτικά

Μόνη εξαίρεση σε όλα αυτά αποτελεί ο ΦΠΑ στα (σερβιριζόμενα) μη αλκοολούχα ποτά. Συνεπώς από την Πρωτοχρονιά οι ταμειακές μηχανές όλων των καταστημάτων θα πρέπει να αυξήσουν τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά από το 13% στο 24%.

Μαζί με τα αναψυκτικά, πιο ακριβά θα γίνουν στα μαγαζιά το αεριούχο νερό, έτοιμα ροφήματα και οι χυμοί, χωρίς να γνωρίζει κανείς πως αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τον πληθωρισμό στη χώρα μας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η συνεισφορά αυτής της κατηγορίας στο δείκτη τιμών καταναλωτή δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, συνεπώς οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές στο ύψος του πληθωρισμού (ως ποσοστό και μόνο).

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός αναβάθμισης σε περιβάλλον υψηλού ρίσκου – Την Τρίτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο

Κλειδώνει η νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα – Πώς θα μοιραστεί ο νέος δημοσιονομικός χώρος των 300 εκατ. ευρώ

ΑΔΜΗΕ: Διαφωνεί με την ΑΑΔΕ για το ΦΠΑ και θέλει νομοθετική ρύθμιση – «Πόρτα» από Θεοχάρη, ο «μουτζούρης» στη βιομηχανία