ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια διεθνή χρηματοοικονομική «γκρίζα λίστα» αναμένεται να μπει το Μονακό την επόμενη εβδομάδα, καθώς η περιοχή που έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στην αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρημάτων.
Η ειδική Tssk Force ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης (FATF) που παρακολουθεί το Πριγκιπάτο, αναμένεται να απαιτήσει αυξημένη παρακολούθηση που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις 28 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη.
Παρόλο που υπάρχει κάποια σχετική πρόοδος τους τελευταίους μήνες, πληροφορίες λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες από τότε που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων MONEYVAL, διαπίστωσε την αναποτελεσματική πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στα τέλη του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν εντοπιστεί ημιτελείς βάσεις δεδομένων, καθυστερημένες καταχωρίσεις ύποπτων συναλλαγών και έλλειψη κατάλληλων μέσων για την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρμόδιες αρχές.
Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία
Η προσθήκη στην «γκρίζα λίστα», θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Μονακό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε σε έκθεση του 2021 ότι οι χώρες που περιλαμβάνονται στη γκρίζα λίστα παρουσίασαν «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».
Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον τραπεζικό κλάδο του Μονακό.
Σημειώνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα είχαν περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ (172 δισεκατομμύρια δολάρια) υπό διαχείριση στα τέλη του 2023, περίπου 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Επίσης, η αγορά ακινήτων του Μονακό – η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης – είναι η πιο ακριβή στον κόσμο.
20 χώρες στη «γκρίζα λίστα»
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 20 χώρες που βρίσκονται στη γκρίζα λίστα, όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Βουλγαρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι Φιλιππίνες και η Συρία.
Ωστόσο, μια ταξινόμηση στη γκρίζα λίστα δεν είναι και τόσο τιμωρητική για μια χώρα, όσο η πιο επικίνδυνη «μαύρη λίστα», που αφορά εκτός άλλων τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και χρηματοδότηση για όπλα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι του Μονακό λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εξελίξεις.
Μπαράζ κρίσεων στο Πριγκιπάτο
Εντούτοις, η είδηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μονακό, το οποίο αντιμετωπίζει μια σειρά από σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ διέκοψε τους δεσμούς του με αρκετούς από τους στενότερους συνεργάτες του πέρσι και τώρα είναι είναι εμπλεκόμενος σε μια δημόσια διαμάχη με έναν από αυτούς.
Την ίδια στιγμή, το Πριγκιπάτο αντιμετωπίζει έλεγχο όχι μόνο από την FATF αλλά και από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης), που αναμένεται να εκδώσει μια έκθεση μέσα στο καλοκαίρι για την ικανότητα της κυβέρνησης ή όχι να πατάξει τη δωροδοκία.
Διαβάστε επίσης:
Μονακό: Το πριγκιπάτο, οι «μυστικές» υποθέσεις, τα σκάνδαλα και τα 700 χρόνια ιστορίας
Μονακό: «Πριγκιπικό» ποτό σε συλλεκτικό μπουκάλι με την υπογραφή Αλβέρτου
Πόρτο Χέλι: Ποιοι επενδύουν στο «Μονακό της Ελλάδας» – Ποιοι διαθέτουν ακίνητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας