Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις των επαγγελματιών ο νέος τρόπος φορολόγησής τους με την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Την Παρασκευή το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών οι φοροτεχνικοί, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα οι δικηγόροι μαζί με τους λοιπούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση έχουν υποβάλει 75.166 επαγγελματίες. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο.
  • το τεκμαρτό εισόδημα έχουν αμφισβητήσει 255 επαγγελματίες και υπάρχουν 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες.

Όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το ελάχιστο τεκμήριο έχει αμφισβητήσει μόλις το 0,6% των επαγγελματιών και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το 0,6 τοις χιλίοις.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες αναφέρουν πως σε περίπτωση που αμφισβητήσουν το τεκμήριο, τότε θα πρέπει να δεχθούν εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση με βάση το νέο νόμο.

Η διαδικασία αμφισβήτησης

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμηρίου.

Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου: Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους: Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή.

Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Διαβάστε επίσης

Κωστής Χατζηδάκης: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε δεξιά ή αριστερά, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί

Κωστής Χατζηδάκης: Η μάχη της ξαπλώστρας μόλις ξεκίνησε

Άρθρο παρέμβαση: Κωστή Χατζηδάκη, μην πάρεις τίποτα πίσω για τους ελεύθερους επαγγελματίες