• Οικονομία

    Μητσοτάκης στη ΔΥΠΑ: Πρεσβεύουμε στην πράξη μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι το νέο γραφείο ειδικών κοινωνικών ομάδων (ΓΕΚΟ) της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην Αθήνα και ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχει η ΔΥΠΑ, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών στην αγορά εργασίας, την ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τις υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομο Πύρρο, ξεναγήθηκε από τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη και την υποδιοικήτρια Γιάννα Χορμόβα στον νέο χώρο του ΓΕΚΟ Αθηνών, στην οδό Πατησίων, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εξειδικευμένους υπαλλήλους και πολίτες που αξιοποιούν τις καινοτόμες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

    Κατά την ξενάγηση στους χώρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις υποδομές που διαθέτει το γραφείο και συνάντησε μια πολίτη με προβλήματα στην όραση, η οποία χρησιμοποίησε το ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο για να κινηθεί στον χώρο και είχε πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό μέσω γραφής braille.

    Το ΓΕΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί ένα πρότυπο γραφείο απασχόλησης, όπου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές αναπηρίες και δυσκολίες στην όραση, κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη της ΔΥΠΑ παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και εξατομικευμένης υποστήριξης σε άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αστέγους, αποφυλακισμένους, απεξαρτημένους, θύματα εμπορίας ανθρώπων, πρόσφυγες, Ρομά και διεμφυλικά πρόσωπα.

    «Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι γι’ αυτή την πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας. Πρεσβεύουμε στην πράξη μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά αυτό χρειάζεται μία διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο εντάσσουμε στην αγορά εργασίας συμπολίτες μας οι οποίοι μέχρι σήμερα στην πράξη αισθάνονταν και ήταν αποκλεισμένοι.

    Χρειάζεται ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα. Ο χώρος θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικός, αλλά είναι ένας χώρος που βλέπετε ότι έχει μια άλλη αισθητική. Χρειάζεται εργαζόμενους εδώ, στη ΔΥΠΑ, που να μπορέσουν να δείξουν κατανόηση και ευαισθησία για τις ιδιαίτερες ανάγκες ανθρώπων που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες τις οποίες θέλουμε να εκπροσωπήσουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολίτες που αξιοποιούν τις πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, για τις προσωπικές τους ιστορίες και τις εμπειρίες τους από την πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Πρόκειται για ανθρώπους «οι οποίοι στάθηκαν στα πόδια τους μετά από πολύ δύσκολες συνθήκες, εμπειρίες και βιώματα και κατάφεραν να κερδίσουν την αξιοπρέπεια που θέλουν, που έχουν μέσα από την εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

    «Σας ευχαριστώ πολύ που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας προσωπικές ιστορίες, διότι έτσι θα δώσετε μεγαλύτερη δύναμη και σε άλλους συμπολίτες μας να κάνουν αυτό το βήμα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε και μία προκατάληψη ακόμη, η οποία έχει να κάνει ακριβώς με ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται ότι κανείς δεν τους κοιτάει και ότι δεν έχουν ευκαιρία τελικά. ‘Αρα, θεωρούν οι ίδιοι a priori ότι είναι καταδικασμένοι σε έναν εργασιακό αποκλεισμό. Δεν είναι έτσι».

    «Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι πράγματι στρέφουμε το βλέμμα μας σε συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κάθε φορά που κάποιος συμπολίτης μας πατάει καλά στα πόδια του, έχοντας διαχειριστεί τη δική του προσωπική περιπέτεια -διότι κάθε ζωή είναι διαφορετική και η ζωή δεν τα φέρνει πάντα έτσι όπως τα θέλουμε-, το μάθημα για τα νέα παιδιά είναι ότι τελικά αυτό που επιβραβεύει η ζωή είναι την επιμονή, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα. Μερικές φορές τα φέρνει ανάποδα η ζωή, αλλά το να σταθεί κανείς στα πόδια του και να μπορεί να συνεχίσει είναι, για εμένα, το μεγαλύτερο δίδαγμα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Αναφερόμενος στο έργο της ΔΥΠΑ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Χαίρομαι πολύ διότι η ΔΥΠΑ αρχίζει και έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα το οποίο μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση αλλά κυρίως δίνει σε εσάς την πολύ μεγάλη χαρά να μπορέσετε να αισθανθείτε ότι μπορείτε να βρείτε μια εργασία που να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και να είναι συμβατή με την προσωπική ιστορία και την προσωπική διαδρομή του καθενός. Και αυτό για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ πέραν του κοινωνικού έχουν και οικονομικό αποτύπωμα, και έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο των εργοδοτών τονίζοντας: «πρέπει και οι εργοδότες να αντιληφθούν ότι πρέπει να κοιτάνε λίγο έξω από τα στερεότυπα και από τα “κουτάκια” τους, για να δίνουν ευκαιρίες σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί στο παρελθόν να μην περνούσαν από τις “προδιαγραφές” ενός τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.

    Και εδώ έρχεται ακριβώς η ΔΥΠΑ να παίξει αυτόν τον ρόλο γέφυρας μεταξύ και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς εργασίας, και να μπορέσει ακριβώς να κάνει πράξη ενεργητικές πολιτικές που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Και ο χώρος αυτός, βέβαια, είναι το σύμβολο, θα έλεγα, αυτής της νέας προσπάθειας».

    Διαβάστε επίσης:

    Αυγενάκης: Η επισιτιστική επάρκεια αναγκαίος παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού

    NBG Securities για Τιτάν: Ευνοϊκές οι θεμελιώδεις προοπτικές και ο διεθνής προσανατολισμός αποδίδει

    Ο Μιχάλης Κουϊνέλης, ο Νικόλας Φαραντούρης, η Τραϊάνα Ανανία, η Ναταλία Τσαλίκη και ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχονται στο «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΓΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ