Ριζικές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που καίνε κάθε χρόνο σχεδόν 1 στους 4 φορολογούμενους φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη, έχει συσταθεί ειδική ομάδα, η οποία εξετάζει ένα προς ένα τα τεκμήρια και τις παραμέτρους τους, προκειμένου μέσα στο 2024 να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο σύστημα, το οποίο μέτρα ήδη τέσσερις δεκαετίες ζωής στη χώρα μας και θεωρείται παρωχημένο.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του Υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σημείωσε πως “έχουμε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός τους, διότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις είτε να είναι πολύ χαλαρά και να μην λαμβάνουν υπόψη τους κάποια δεδομένα είτε σε άλλες περιπτώσεις να είναι πάρα πολύ αυστηρά και να μην έχουν αποτέλεσμα”.

1

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η Επιτροπή θα χρειαστεί δύο με τρεις μήνες ώστε να παραδώσει το πόρισμα που θα συντάξει, ώστε στη συνέχεια να σχεδιαστούν τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, για να ανακοινωθούν προφανώς, εντός του 2024.

Η “ακτινογραφία” των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, αποκάλυψε 1,8 εκατ. φορολογούμενους που έπεσαν στη «φάκα» των τεκμηρίων και ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα ύψους 3,23 δισ. ευρώ τελικά φορολογήθηκαν για εισοδήματα 8,8 δισ. ευρώ,  λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης.

Μειώσεις έως 30%

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025. Ωστόσο, φαίνεται πως θα υπάρξει εξορθολογισμός τους και όχι οριζόντια μείωση, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε και δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Σήμερα, ο κάθε φορολογούμενος έχει ένα τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο ορίζεται ως εξής:

  • 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.
  • 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Τεκμήρια διαβίωσης εφαρμόζονται και για τα ακίνητα, τα οποία υπολογίζονται κυρίως από τις αντικειμενικές αξίες τους.

Η εξίσωση θα είναι δύσκολη, καθώς από το νέο έτος θα ξεκινήσει η αυτόματη αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης, με το νέο σύστημα που φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς στη συνέχεια, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, συνεπώς τα τεκμήρια διαβίωσης τα ακίνητα θα αναπροσαρμόζονται συνεχώς.

Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει το αυτόματο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων, που θα τεθεί τους επόμενους μήνες σε λειτουργία. Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (CAMA), το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία.

Με την ενεργοποίηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, η εκτίμηση της αξίας ακινήτου θα υπολογίζεται κατευθείαν με βάση τρέχουσες, γνωστές, εμπορικές αξίες των ακινήτων (σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα συναλλαγών πωλήσεων και εκτιμήσεων), τα φυσικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (οικονομικά, πολεοδομικά, τεχνικά, κοινωνικά, νομικά, πολιτικά) κ.α.

Επίσης, τεκμήριο διαβίωσης έχουν και τα αυτοκίνητα. Σήμερα τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά οχήματα είναι τα εξής:

  • Αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. έχουν τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ.
  • Αυτοκίνητα 1.200 κ.εκ. έως και 2.000 κ.εκ. παίρνουν προσαύξηση 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα 2.001 κ.εκ. έως και 3.000 κ.εκ. παίρνουν προσαύξηση 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα πάνω από 3.000 κ.εκ. – προσαύξηση 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, όσο πιο παλιό είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο μειώνεται το τεκμήριο. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξουν μειώσεις στα τεκμήρια για τα ΙΧ, σε συνδυασμό με την περικοπή του φόρου πολυτελείας, δεν αποκλείεται να βγουν ξανά στους δρόμους τα δίλιτρα αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης:

«Κούρεμα» στα τεκμήρια διαβίωσης έως και 30% – Όλα τα σενάρια για ακίνητα και εισοδήματα
Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ολες οι αλλαγές