ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφού ξεπεράστηκε ο διχασμός για τα επιτόκια, με τους περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ να έχουν συμφωνήσει ότι μία παύση, ακόμα και με το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης στο μέλλον, είναι η καλύτερη κίνηση για την επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο βρήκε νέο μέτωπο να διασταυρώσει τα ξίφη του.
Τα γεράκια της ΕΚΤ έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να ασκούν πιέσεις ώστε να μπει ένα τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP), το οποίο εφαρμόστηκε λόγω πανδημίας. Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024, με αρκετούς αξιωματούχους να επιθυμούν ένα πρόωρο τέλος.
Διάσταση απόψεων
Ο Πιερ Ουνς, τραπεζίτης του Βελγίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στο Bloomberg ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί νωρίτερα το πρόγραμμα. «Είμαι υπέρ του να ξανανοίξουμε τη συζήτηση. Πρέπει να σκεφτούμε έναν κόσμο όπου θα σταματήσουμε τις επανεπενδύσεις του PEPP», σημείωσε.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο Reuters τάχθηκε κατά μιας πρόωρης διακοπής της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα.
«Δεν βλέπω κανένα λόγο στο να το σταματήσουμε ειδικά τώρα υπό τη νέα αβεβαιότητα που έχουμε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας και να δράσουμε αν χρειαστεί».
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από πέρσι, διατήρησε όμως το Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Πανδημίας ως «πρώτη γραμμή άμυνας», για τη στήριξη των χωρών με υψηλό κόστος δανεισμού, όπως η Ιταλία, σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και με στόχο να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό εντός των Ευρωζώνης, με μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των άλλων κρατών μελών.
Ο κίνδυνος της Ιταλίας
Η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο, όπου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτοξευτεί, κόντρα στην πορεία των υπόλοιπων ομολόγων στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Reuters η ΕΚΤ βρίσκεται σε επιφυλακή για την περίπτωση της Ιταλίας, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό της για το 2024, με το Ταμείο να εκφράζει την ανησυχία του και να ζητάει ένα πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Την ανησυχία της επιβεβαίωσε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γκαμπριέλ Μαχλούφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την αξιολόγηση της Ιταλίας από τους επενδυτές.
Ο Ουνς από την άλλη διαχωρίζει τη θέση του, αναφέροντας ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας δεν θα πρέπει να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συζητήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters: Ελπίζω το ΤΧΣ να πουλήσει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές
Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς
Σεντένο (ΕΚΤ): Μάλλον κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων